OZN sau meteorit?

0

Ce a aterizat aici – un OZN sau un meteorit? Această formațiune geologică înaltă de 40 metri nu a fost investigată în amănunțime pâmnă în anul 2002, însă cercetătorii ruși par să fi găsit o explicație.

Un tumul întunecat străjuiește peisajul verde al taigauei ruse. Arătând ca o gigantică boxă – 40 metri înălțime și 100 metri lățime – această formațiune este un lucru neașteptat într-o zonă izolată din nordul regiunii Irutsk, la aproximativ 210 l=km nord de orașul Bodaibo.

Până în anul 1949, doar foarte puțini localnici știau de ea. Ei au numit-o ”Cuibul vulturului de foc” și era văzută ca un loc rău, pe care până și animalele îl evită. Unii dintre cei care au vizitat locația au murit într-un mod ciudat, iar animalele domestice au dispărut fără urmă. Care este misterul din spatele acestui crater și există oare o explicație rațională pentru toată activitatea misterioasă?

Cum a fost descoperit

Omul de știință care a avut primul șansa să vadă formațiunea a fost geologul rus Vadim Kolpakov. În 1949, el a făcut niște cercetări în zonă și nu a putut să creadă ce a descoperit atunci când a văzut craterul.

“Am crezut că am înebunit”, își amintește el. ”De la distanță îmi amintea de o mină gigantică și chiar m-am întrebat dacă nu sunt oameni acolo. De ce ar fi? Aici e o zonă densă de taiga. În plus, nu au existat lagăre de muncă ale NKVD-ului în zonă – știam cu siguranță. Apoi, m-am gândit că ar putea fi un artefact arheologic, însă populațiile locale Evenk și Yakut nu au fost egiptenii antici. Ei nu ar fi putut să construiască piramide din piatră”.

La o examinare mai din apropiere, craterul s-a demonstrat a fi o ”movilă” mare din blocuri de calcare disclocate, având un diametru total de 160 de metri și cu greutate estimată la aproximativ un milion de tone. Craterul de piatră a fost botezat ”Patom” (numele unui râu din apropiere), însă nu a fost examinat în amănunțime până în anul 2002 din cauza lipsei fondurilor.

Fotografie a Craterului Patom (făcută de M.V. Antipin,de pe Muntele Dzhebaldo ). Diametrul bazei este de 125 × 155 m, iar diametrulumflăturii interioare este de 80 m. Harta arată poziția geografică a Craterului Patom (sursa imaginii)

Teorii

Misterul ”Cuibului vulturului de foc” a fost alimentat de diverse teorii, de la nave extratereste care au aterizat acolo la reactoare nucleare subterane. Unele persoane, inclusiv Kolpakov, au susținut ideea că acest crater a fost format de un meteorit ce a căzut în zona înaltă Patom – oamenii au crezut că poate fi un fragment din meteoritul de la Tunguska ce a căzut în taigaua Siberiană în 1908. Alții au sugerat că acest crater este  structură vulcanică formată din cauza jeturilor de gaze de mare adâncime.

Prima expediție științifică complexă ce a vizitat situl în anul 2005 nu a adus niciun răspuns. Șeful expediției a murit din cauza unui infarct – o tragedie pe care mulți au pus-o sub semnul unui blestem.

Cu toate acestea, oamenii de știință au continuat să cerceteze zona. Expediții ulterioare în anii următori (2006, 2008, 2010) au avut mai mult succes. Materialele strânse din zona sitului au demonstrat că acest creater s-a format cu aproximativ 500 de ani în urmă (cu mult înaintea meteoritului de la Tunguska) și că există o structură circulară cu zone individuale ce s-au format în perioade diferite.

Oamenii de știință au renunțat în cele din urmă la teoria meteoritului și a ipotezei formării criogenice (sugerând că acest con s-a format prin înghețarea unui acvifer) și au ajuns la concluzia că acest crater a fost format de o explozie freatică (de aburi), ce a avut loc în timpul intrării magmei în roci hidrofore din cauza decompresiunii și a neomogenității rocilor hidrofore încălzite.

În ciuda descoperirilor, unele persoane încă preferă să creadă în explicații mult mai incitante precum căderea unei bucăți dintr-o stea neutronică – atât de puternică încât a intrat în Pământ și a ieșit pe partea cealaltă, prin Craterul Patom. Acest lucru nu este complet nerealist – două evenimente similare au avut loc în 1993 în zone diferite de pe glob, amândouă la o lună diferență unul față de celalălalt.

Înă nu există explicații pentru evenimentele ciudate raportate în vecinătatea craterului. În afara anomaliei magnetice descoperite în cadrul primei expedișii, nu eistă nicio confirmare a faptului că există ceva îngropat în centrul craterului.

În oricare teorie vrei să crezi, craterul va rămâne cel mai probabil, unul dintre cele mai misterioase locruri din Siberia.

sursa: https://www.look4ward.co.uk/x-files/ufo-or-a-meteorite-mystery-surrounded-patomskiy-crater/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
ADHD – între boală și exagerare

ADHD - este un acronim pentru o dereglare a capacității de a fi atent, concentrat, din cauza unei hiper-activități -...

Închide