Ouroboros: un străvechi simbol al infinitului

0

Astăzi, fizicienii încearcă de deslușească misterul timpului. A existat un început al timpului și va exista un sfârșit al acestuia? Misterul timpului i-a fascinat și pe strămoșii noștri. Multe civilizații antice credeau în conceptul infinitului și aveau diverse idei pentru a explica natura infinitului.

Cele mai vechi însemnări păstrate, legate de ideea de infint vin de la Anaximander, un filosof grec pre-Socratic, care a trăit în Milet. El folosea cuvântul apeiron, care înseamnă infinit sau fără limite. Examinarea textelor antice dezvăluie faptul că mulți oameni aveau un simbol în comun, pentru exprimarea infinitului – Ouroboros-ul. Ouroboros este un vechi simbol pentru infinit, folosit pe scară largă în multe cuturi diferite de pe glob de-a lungul întregii istorii cunoscute a umanității. Simbolul este prezentat sub forma unui șarpe care își mănâncă prorpia coadă. Termenul ouroboros provine din două cuvinte din greaca veche. Primul cuvânt este ”oura” care înseamnă coadă, iar al doilea este ”boros”, care înseamnă ”mâncat”.

ouroboros2

Desen de Theodoros Pelecanos, într-o copie a unui tratat alchimic din 1478 de Synesius.

Prima apariție cunoscută a motivelor ouroborosului este în Cartea Enigmatică a Lumii de apoi, un text funerar antic din Egipt, descoperit în KV62, mormântul lui Tutankhamon, în secolul al 14 -lea îC. Atunci când a fost folosit în jurul anului 1.600 ÎC de către egipteni, prima dată în istorie, Ouroborosul era considerat un simbol al Soarelui, crezându-se că reprezintă călătoriile lui Aten (Aten este discul soarelui în mitologia egipteană). De la egipteni a ajuns la fenicieni, iar prin intermediul relațiilor culturale ale acestora cu grecii antici, care au denumit simbolul infinitului în modul în care îl cunoaștem și azi. Platon descrie ouroborosul ca primul lucru viu; o ființa care se mănâncă pe sine, circulară. Platon considera universul ca fiind o entitate nemuritoare, mitologică, contruită.

Originea simbolului nu este în totalitate clară. Este posibil ca șarpele să reprezinte cercul vieții și al morții și pe care Universul îl menține, ori poate simboliza renașterea morților. Alcimiștii antici foloseau simbolul Ouroborosului ca o reprezentare a elementului mercur, care este cunoscut pentru capacitatea de a curge prin orice fel de materie. În Orientul mijlociu, zeul Mitra se credea că era renăscut și de aceea a fost reprezentat cu un Ouroboros în jurul taliei sau al întregului corp.

În India antică, simbolul Ouroborosului era folosit pentru a desemna un halou de animal sub forma unui zeu șarpe sau a unei zeițe șopârlă. Shiva, care reprezintă dualitatea creației și a distrugerii și în consecință nașterea vieții cu ajutorul contrariilor, este deseori reprezentată în interiorul unui cerc. Cercul este un simbol al naturii circulare a universului și al timpului: moarte-renaștere, creație-distrugere, iubire-ură, primăvară-iarnă, dansul etern al Cosmosului.

shivaouroboros

Shiva

În China antică, se credea că Universul a fost creat prin uniunea a două opuse, Cerul și Pământul. Ca două tărâmuri puternice, Pământul și Cerul s-au unit pentru a forma creația universului.

În mitologia Norse, Ouroborosul apare ca șarpele Jörmungandr, unul dintre cei trei copii ai lui Loki și Angrboda, care a crescut atât de mare încât putea înconjura lumea și își putea prinde coada cu dinții săi.

jormungandr

În mitologia Norse, Jörmungandr este Șarpele Lumii.

În cultura Nord Americană, simbolul inifintului a fost descoperit în unele sculpturi pe ruinele moștenite de la cultura aztecă. Quetzalcoatl, ”Zeul șarpe cu pene” al acestei culturi, era deseori înfățișat ca un șarpe care își devorează propria coadă.

Am descoperit simbolul infinitului sub forma Ouroborosului în aproape toate culturile antichității. S-a sugerat că însăși Calea Lactee este sursa inspirației pentru acest simbol antic al infinitului. Galaxia Calea Lactee, care are forma unui cerc, era considerată a fi acest șarpe de toate aceste mituri. Timpul a fascinat dintotdeauna oamenii, iar cosmologii au căutat mereu să descopere daca infinitul există în universul nostru fizic.

sursa: 

 

 Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Trei puncte cheie în trezirea spirituală

Astăzi este clar pentru aproape orice căutător spiritual că trăim în epoca trezirii spirituale. Cu toate acestea, ceea ce înseamnă...

Închide