Psalmii: Inima rugăciunii

0

Cartea Psalmilor este unică în Biblie. În vreme ce majoritatea cărților oferă o descriere narativă istorică, învățături profetice sau proză doctrinară, Psalmii sunt o colecție de 150 de cântece și rugăciuni, nimic mai mult. Fiecare exprimă întreaga plajă de emoții prin care orice om trece de-a lungul vieții sale: bucurie, tristețe, disperare, furie, răzbunare, proslăvire, pace și recunoștință.

Ceea ce este cel mai uimitor în legătură cu Psalmii este că aceștia sunt o curgere emoțională reală, brutal de onestă pe toboganul vieții. Atunci când vremurile sunt bune, Psalmii vorbesc despre oferirea mulțumirii și sărbătoare, însă atunci când viața nu este bună, emoțiile exprimate sunt mai calde decât le poți găsi în emisiunea Oprah. Din această cauză, indiferent de unde se află cineva în viața sa, se poate regăsi în Psalmi. Psalmii exprimă într-adevăr inima rugăciunii.

Cartea Psalmilor a fost împărțită în cinci mini-cărți cu mulți ani în urmă: Cartea 1 (Capitolele 1-41), Cartea 2 (Capitolele 42-72), Cartea 3 (Capitolele 73-89), Cartea 4 (Capitolele 90-106) și Cartea 5 (Capitolele 105-150). Totuși, acestea nu sunt așezate în ordine cronologică sau a topicurilor, deși un mod mult mai practic de a ne gândi la Psalmi ar fi să îi împărțim pe categorii.

Putem grupa Psalmii în șase categorii majore:

  • Psalmii proslăvirii și adorației: Mulți Psalmi se concentrează pe proslăvirea lui Dumnezeu. Verificați Psalmii 19, 33 și 109 și veți afla ce înseamnă proslăvirea și adorația.
  • Psalmii confesiunii: O a doua categorie de Psalmi pune în contrast sfințenia lui Dumnezeu cu păcatul omenesc, strigând pentru mila iertării lui Dumnezeu. Exemple sunt Psalmii 6, 32, 38, 51 și 143.
  • Psalmii de durere și tânguire: Mulți Psalmi sunt scriși de către un individ sau de către un grup de indivizi ca și chemare a lui Dumnezeu atunci când sunt în criză. Unii Psalmi i se adresează lui Dumnezeu cu curaj, ba chiar categoric, pentru că cel care l-a scris percepe că Dumnezeu l-a abandonat. Totuși, acești Psalmi de obicei se termină cu încrederea că Dumnezeu va interveni pentru a aduce ceea ce este nevoie și pentru salvare. Exemple includ Psalmii 13 (individual) sau 44 și 74 (la comun).
  • Psalmii istorici: Un alt set de Psalmi se concentrează pe incidentele și faptele din istoria Israelului. Exemple ar fi Psalmii 14, 44, 46, 47, 48 și 105.
  • Psalmii furiei: Pe măsură ce citești această carte ai putea crede că mai mulți Psalmi nu își au locul în Biblie. În loc să vorbească despre iubire și pace, ei sună ca ceva ceea ce ai putea auzi în filmul Terminator. Un Psalm injurios este acela care se ocupă de înfrângerea sau distrugerea unui inamic. Exemple ar fi Psalmii 35, 37, 69, 109 și 137.
  • Psalmii mesianici: Creștinii cred că maim ulți Psalmi fac referințe profetice la venirea lui Iisus Cristos, cu sute de ani înainte ca acesta să se fi născut. Psalmii se concentrează pe un conducător viitor ideal care va învinge inamicii Israelului și care va lupta pentru dreptate și justiție. Unele exemple ar fi Psalmii 16, 22, 45, 69 și 110.

Majoritatea persoanelor cred ca Regele David a scris Psalmii, însă nu este decât parțial adevărat. De fapt, aproape jumătate îi sunt atribuiți lui David, însă mai există și alți contributori, dintre care cei mai cunoscuți sunt Moise (un Psalm) și Regele Solomon (doi Psalmi). Autorii ai 51 din Psalmi sunt necunoscuți.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Două teste pentru verificarea intuiției

Există o credință generală, atât în mediul academic dar și cel de afaceri, cum că a fi logic și rațional...

Închide