Este Crăciunul legat de Saturnalia?

0

Crăciunul, ziua în care creștinii sărbătoresc nașterea lui Iisus Cristos, este de fapt legat de festivalul păgân cunoscut sub numele de Sturnalia – totuși nu pentru motivele pentru care unii sceptici ar putea să creadă. Creștinismul a fost mereu conștient de faptul că 25 decembrie este mai mult cu siguranță altă dată decât nașterea lui Iisus. BIserica creștină timpurie nu sărbătorea ziua de 25 decembrie ca o zi de importanță deosebită și aceasta nu a fost legată de nașterea lui Iisus decât undeva în timpul conducerii lui Constantin, cu câteva sute de ani mai târziu.

Saturnalia a fost un festival de o săptămînă în care romanii îl sărbătoreau pe zeul Saturn; deoarece acesta începea pe 17 decembrie, el a căzut în ceea ce acum numim sezonul creștin. Ceea ce este interesant este că înscrierile istorice diferă atunci când se referă la natura sărbătorii Saturnalia ca fiind legată de depravare sau de caritate. Unele mențiuni spun că cei bogați plăteau o chirie săracilor, stăpânii și sclavii schimbau haine și așa mai departe, de Saturnalia. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a istoriei, depravarea părea să domine sărbătoarea; de fapt cuvântul Saturnalia a devenit din această cauză sinonim cu imoralitatea și petrecăreala.

Pentru ochiul modern, unele dintre obiceiurile de Saturnalia pot părea la fel cum i-ar părea unui creștin  perversiunile hedoniste. De exemplu, cântatul din casă dezbrăcat, mâncatul excesiv, consumul unor produse coapte în formă de om și oferirea unor daruri pornografice. În realitate, există dovezi istorice solide ce sugerează că aceste evenimente au trecut prin reforme și au fost absorbite și transformate de-a lungul timpului ca rezultat al popularității crescute a creștinsmului față de Saturnalia.

Motivul inițial pentru care se sărbătorește nașterea lui Iisus pe 25 decembrie a fost același care inspiră bisericile moderne să țină ”Festivalul toamnei” sau ”Petreceri costumate cu tematică biblică” pe 31 octombrie. În acest fel se dorește oferirea unei alternative pozitive la ceva ce este perceput ca fiind o sărbătoare păgână. Un alt exemplu este sărbătoarea modernă Kwanzaa, ceva ce oglindește elementele și momentul altor sărbători, cu intenția de a oferi o alternativă cu o anumită tentă culturală. De-a lungul timpului, pe măsură ce Imperiul Roman s-a creștinat, obiceiurile asociate cu Staurnalia s-au ”curățat” și au fost absorbite în sărbătoarea Crăciunului.

Asocierea dintre Crăciun și Saturnalia este și mai departe susținută de existența unei alte sărbători romane, Sol Invictus, ce a fost și ea în mod gradat absorbită de creștini, Sol Invictus (”Soarele invincibil”) sărbătorită pe 25 decembrie, reînnoirea Regelui Soare, fiind legată de solstițiul de iarnă. Constantin, primul împărat creștin, a fost crescut în acest cult al Zeului Soare Necucerit și a avut o mare implicare în trecerea culturii romane către creștinism și departe de păgânism. Prima dovadă istorică pe care ne putem baza, pentru sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie datează din timpul conducerii acestuia.

Deci, creștinii recunosc cu ușurință și confortabil faptul că data, tradițiile și istoria îndelungată a Crăciunului este legată de sărbătoarea păgână Saturnalia și de Sol Invictus. Cu toate acestea, la fel cum o familie sărbătorește pe 31 octombrie Petreceri costumate cu tematică biblică, cei care sărbătoresc decid ce nume poartă această sărbătoare. Pentru creștini, de secole bune, sărbătoresc pe 25 decembrie nașterea lui Iisus Cristos, adevăratul ”Rege necucerit”. Folosirea acestei date continuă și în ziua de astăzi. Crăciunul și Saturnalia sunt vecini istorici cu legături indirecte, însă nu sunt aceiași sărbătoare și nici nu au fost vreodată.

sursa: https://www.gotquestions.org/Christmas-Saturnalia.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Magneziu în doze corecte vindecă total depresia

Magneziu este bine cunoscut ca având multe beneficii pentru sănătate. Contribuie la un somn bun, ajută la digestie și constipație,...

Închide