Orasul scufundat Kekova din Turcia – casa a „Oamenilor marii”

0

Zona geografica antica Licia este situata in Peninsula Teke, in zona mediteraneana a Turciei. Vechea Licia era delimitata la sud de Marea Mediterana, Caria la vest si de Pamphilia la est. Civilizatia liciana este bine cunoscuta prin multele ramasite arheologice datate undeva intre cel de-al 5 lea si al 4 lea secol iC., corespunzatoare Perioadelor Elenistice si Romane.

lycia

lycia2

Surse scrise egiptene si hitite din secolul 2 iC. mentioneaza un trib numit „Luka” sau „Lukka”, iar regele hitit Suppiluliuma mentioneaza cucerirea „Tarii Licia” in secolul 14 iC. De asemenea, surse scrise despre batalia egipteana de la Kadesh din 1274 iC. ii numesc pe acesti oameni „Lukki, oamenii marilor”.

lycia3

Potrivit istoricilor „Lukka” inseamna „Tara luminii”. Nationalitatea Oamenilor Marii ramane un mister, pentru ca singura inregistrare a activitatilor acestora este egipteana si nu contine decat descrieri ale luptelor (precum inregistrarea din Stela de la Tanis), care spune, in parte:

„Au venit pe mare in vasele lor de razboi si nimeni nu le-a putut face fata”.

lycia4

Ruine ale marilor lor citadele si fortarete pot fi gasite azi pe insula Kekova din Turcia. Ceea ce este remarcabil nu sunt zidurile de piatra pe care le puteti vedea in poza de mai sus, ci zidul din spate, taiat din stanca. 

lycia5

Unele surse indica faptul ca un cutremur masiv a facut ca o parte din insula sa se scufunde in ocean, in al doilea secol iC, totusi, deoarece descrierea este mai degraba o schita legata de Oamenii Marii, ar putea acest sit arheologic si ramasitele care sunt azi scufundate sa fie chiar mai vechi de atat?

lycia6

Fotografia de mai sus poate fi o dovada. Zidul masiv sculptat din fundal pare sa fi fost inundat de apele marii care se ridica, decat ca s-a scufundat, iar umpluturile cu piatra din partea dreapta ar putea fi facute mult mai tarziu, probabil de catre o cultura inferioara celei care a realizat zidul masiv.

lycia7

Licienii ar fi fost atunci, la maxim in Epoca Bronzului, iar lucrarile din piatra care se vad mai sus ar fi fost o sarcina imposibila pentru ei. Asadar este foarte plauzibil ca sa fi mostenit niste constructii mult mai vechi, create probabil atunci cand nivelul marii era la un nivel mult mai mic, iar geologul Dr. Robert Schoch crede ca aceasta perioada ar fi fost acum 12.000 de ani.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Misterul clemelor metalice antice

Clemele metalice antice descoperite in cadrul constructiilor megalitice, ale templelor sau monumentelor preistorice de pe tot globul sunt unul dintre...

Închide