Oamenii de stiinta au transferat curent electric la 5 metri distanta fara fire

0

Oamenii de stiinta au dezvoltat un sistem care poate transmite energie la o distanta de 5 metri. Profesorul de fizica nucleara si inginerie cuantica Chun Rim de la Korea Institute of Science and Technology (KAIST) si colegii sai, au creat un Sistem de Bobina Dipol Rezonanta (SBDR), ce poate transmite electricitatea fara fir la 5 metri distanta.

In 2007, experti de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat un aparat similar numit Sistem de Rezonanta Magnetica Cuplata (SRMC), care permitea transmisia energiei la o distanta de doi metri. Totusi, structura complexa a bobinei, dimensiunea mare a cavitatii din interiorul bobinei dar si un numar de alte deficiente au impiedicat comercializarea acestuia.

In cazul SBDR, expertii au folosit doua bobine magnetice dipoli: una induce un camp magnetic, iar cealalta, asezata la o anumita distanta, primeste puterea. In plus, cercetatorii au inlocuit bobina groasa cu spatii mari cu un miez compact de ferita cu bobina in centru. Curent alternativ de inalta frecventa de la prima bobina genereaza un camp magnetic ce induce voltaj in cea de-a doua bobina. Ca rezultat, autorii studiului au descoperit ca acest tip de bobina are si alte cateva caracteristici pozitive, precum rezistenta mare la conditiile de mediu, lucrand de asemenea si la frecventa mica de 100kHz.

In timpul experimentelor, cercetatorii au obtinut urmatoarele rezultate pozitive: puterea maxima obtinuta la o frecventa de 20 kHz a fost de 1402 W la o distata de trei metri, 471 W la patru metri distanta si 209 W la o distanta de cinci metri.  In timpul transmisiei a 100 W la trei, patru si respectiv cinci metri, eficienta totala a sistemului a fost de 36.9, 18.7 si respectiv 9.2 %. Aparatul construit de catre coreeni a alimentat un Tv si trei ventilatoare de 40 W, de la o distanta de cinci metri.

“Desigur ca tehnologia transmisiei energiei electrice la distanta, in primele etape de comercializare si implementare a unor asemenea proiecte este extrem de costisitoare, insa credem ca aceasta este directia corecta de dezvoltare. Astazi vedem peste tot zone de acces internet wireless, iar intr-o zi la restaurant si pe strada vor fi zone de incarcare, unde se vor putea alimenta orice aparat electronic”,spune Chun Rim.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Campul electromagnetic din jurul nostru dispare cand ne imbolnavim – partea 1

Inca din vremuri imemoriale am vazut picturi si imagini ai unor diferiti lideri spirituali din traditii diferite, insa unul dintre...

Închide