Oamenii de știință au descoperit niște obiecte ”ciudate” în jurul centrului galaxiei

0

Când oamenii de știință folosesc cuvântul ”ciudat”, atunci știi că lucrurile devin interesante în cosmos.

În acest caz, oamenii de știință sunt uimiți de un grup de obiecte misterioase ce au fost descoperite undeva în jurul centrului Căii Lactee.

Ce sunt acestea de fapt? Cum au ajuns acolo? Și care este relația lor cu ceilalți ocupanți ai centrului galaxiei – super-masiva gaură neagră ce ne privește misterios de când a fost descoperită cu mai bine de 40 de ani în urmă?

Prezentarea descoperirilor lor în cadrul săptămânii conferinței American Astronomical Society, în care oamenii de știință au descris frugal câteva detalii despre ciudatele lor descoperiri celestiale.

Ceea ce știm este că sunt cinci obiecte – trei anunțate această săptămână care s-au alăturat celorlaltor două care erau cunoscute. Obiectele sunt numite G1, G2,… până la G.

Ele crează o lumină roșie puternică, însă din punct de vedere termal sunt niște obiecte reci. Acest lucru poate sugera că ele sunt acoperite de un nor de praf.

Și sunt extrem de ciudate.

„Sunt ciudate pentru că nu sunt niște nebuloase de gaz, nu sunt stele, deci credem că sunt ceva între cele două, un obiect stelar înconjurat de gaze și praf”, a declarat Anna Ciurlo, astronom la the University of California Los Angeles pentru Newsweek, ”ca un fel de stea care a fost fardată”.

Acestea au și abilitatea extraordinară de a rezista atracției gravitaționale a vecinului lor, anterior menționata super-masivă gaură neagră, care este bine cunoscută pentru faptul că nu știe să sună nu la nimic.

Gaura neagră, numită ”Sagitarius A” are masa a aproximativ 4 milioane de sori – mai mult decât suficientă, s-ar putea gândi, că poate înghiți orice turist celest care se nimerește în apropierea ei.

Deci, ce anume menține aceste ”obiecte G” la distanță de gaura neagră? Cercetătorii sugerează că acestea ar putea fi copilașii ei. Găurle negre sunt cunoscute pentru faptul că distrug stelele care ajung prea aproape de ele. Ele pot și accelera o coliziune înre stele pereche.

În acest caz, echipa de cercetare suspectează că o coliziune celestă ar fi putut da naștere acestor obiecte G. Cu siguranță, cunoaștem faptul că inima Căii Lactee este un loc aglomerat și plin de acțiune.

Deci, de ce nu ajung pe linia orizontului găurii negre? Ei bine, poate că vor ajunge cândva – sau poate că și mai multe obiecte asemănătoare se vor naște.

„Este încă un studiu în curs și încă nu suntem siguri că acestea sunt interpretările corecte”, a declarat Newsweek Ciurlo.

Desigur că, atunci când este vorba despre niște obiecte la aproximativ 26.000 de ani lumină distanță – obiecte nu pot fi văzute ci mai degrabp detectate – avem nevoie de un univers de răbdare.

Și desigur că și o anumită toleranță la ciudățenie.

sursa: https://www.mnn.com/earth-matters/space/stories/objects-center-milky-way-black-holeAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Peștera marmurei din Patagonia a fost sculptată de valuri cu mii de ani în urmă

Le-a luat valurilor mai bine de 6.000 de ani pentru a sculpta zidurile unice ale Peștrei marmurei din Patagonia Chileană....

Închide