O urmă ciudată uriașă pe fundul oceanului uimește cercetătorii

0

O urmă uriașă și ciudată a fost descoperită pe fundul Oceanului Pacific, undeva între Mexic și Hawaii. Oamenii de știință încearcă acum să explice misterioasele ”urme” de pe fundul oceanului și, deși există câteva ipoteze, nu există un răspuns final.

Descoperirea a fost făcută de un robot care se scufundă la adâncimi mari, parte dintr-un studiu britanic din partea the National Oceanographic Centre (NOC) din Southampton.

Depresiunile descoperite pe fundul Oceanului Pacific se presupune că au fost făcute de balene care se scufundă în adâncuri. Imagine: Southhampton University

Au fost descoperite în total 3.500 de depresiuni, unele dintre ele cu o lungime de 2,5 metri și o adâncime de 33 centimetri. Se spune că urmele sunt la o adâncime atât de mare (adâncimea maximă a apei de 4.258 metri) încât nu ar fi putut fi făcute de niciun organism, însă presupunerea ar putea fi greșită.

La început, aceste urme i-au lăsat perplecși pe oamenii de știință. Ele nu erau legat de nicio operațiune minieră sau științifică din zonă; ele păreau a fi făcute de pești sau de un alt tip de animal de mare adâncime; și nici nu s-a crezut că pot fi formate prin procese geologice, precum gaze sau infiltrații fluide.

Totuși, aceste urme semănau cu cele făcute de balene în alte zone ale oceanului, conducând spre concluzia că este vorba despre o balenă care se scufundă la mare adâncime.

Cu toate că oamenii de știință nu au observat în mod direct cum sunt făcute ”urmele”, acestea sunt comparabile cu altele descoperite în alte zone ale lumii, fiind atribuite unor balene care se scufundă la adâncimi foarte mari. Dacă urmele sunt făcute într-adevăr de o balenă, atunci adâncimea maximă la care se poate scufunda un mamifer crește cu peste 1.000 metri. Balenele care se scufundă foarte adânc – precum balenele cu cioc sau cașaloți – sunt unele dintre cele mai specializate și puțin înțelese.

Acestea sunt scufundători de mare adâncime extrem de retrași și nevăzuți, ieșind foarte scurt la suprafață pentru a respira. MAjoritatea lucrurilor cunoscute despre aceste animale au fost extrase de la specimene prinse în plase de pescuit sau din colecțiile de muzeu și din această cauză se cunosc foarte puține lucruri despre comportamentul, preferințele de mediu sau dieta.

Urme ciudate au fost descoperite la patru kilometri de suprafața oceanului. Imagine: NOC

Se crede că balenele cu cioc fac urme similare pe fundul mării în zona vulcanilor noroioși, existând rapoarte ale unor cașaloți care plonjează pe fundul oceanului și se încurcă în cablurile de telecomunicații. În ape mai puțin adânci, pe plăcile continentale, alte specii de balene sunt cunoscute pentru faptul că folosesc fundul oceanului pentru hrănit sau pentru curățarea pieilor moarte, totuși, în ape foarte adânci, este încă neclar de ce ar face balenele asemenea urme.

În acest caz, dacă balenele nu au făcut aceste urme misterioase cine sau ce le-a făcut? Din păcate, aceasta este o întrebare la care nu putem răspunde.

IEste posibil ca o balenă cu cioc să fi făcut aceste urme. Imagine: Roland Edler

“La fel ca în cazul multor descoperiri din oceane, aceste urme sunt total inexplicabile și au apărut în urma unor noi tehnologii. Următorul pas ar fi să găsim niște dovezi mai concludente legate de faptul că balenele ar face aceste urme – în viitor, sperăm să putem lua o mostră din sedimentele din urme pentru a descoperi urme de ADN, pentru a vedea dacă există urme de celule de piele de balenă. Totuși, aparate de monitorizare electronice, atașate de mamifere vor produce cu siguranță dovada dacă balenele se pot scufunda la adâncimi atât de mari”, a explicat într-o declarație de presă Dr Leigh Marsh, membru de onoare al Ocean and Earth Science din cadrul the University of Southampton.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/strange-giant-footprints-discovered-undersea-puzzle-scientists/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O iluzie bizară și ciudată a feței, un mister pentru știință

Știai că dacă te uiți insistent în ochii cuiva sau la propria ta față în oglindă, mai mult de 10...

Închide