O uriașă anomalie descoperită sub un crater pe Lună

0

O masă misterioasă și foarte mare a fost descoperită dedesubtul celui mai mare crater din sistemul nostru solar – bazinul Atiken de la Polul Sud al Lunii – iar acesta ar putea conține o cantitate uriașă a asteroidului ce s-a prăușit pe Lună și a format craterul, potrivit unui studiu efectuat la Baylor University.

Această imagine care nu are culori reale arată topografia părții îndepărtate a Lunii. Zonele de culoare mai caldă indică zone mai înalte, iar cele reci zone joase. Bazinul Atiken de la Polul Sud este evidențiat în tonuri de albastru. Cercul cu linie punctată indică locația anomaliei de sub bazin. Imagine: NASA/Goddard Space Flight Center/University of Arizona

„Imaginează-ți că iei o masă metalică de cinci ori mai mare decât cea mai mare insulă din Hawaii și o îngropi sub pământ. Cam atât de neașteptat de multă masă am detectat”, a declarat conducătorul studiului, Peter B. James, Profesor-Doctor și asistent de geo-fizică planetară la Baylor’s College of Arts & Sciences

Craterul are o formă ovală și are lățimea maximă de 2.000 km – aproximativ distanța dintre Waco, Texas și Washington DC – și mai mulți kilometri adâncime. În ciuda dimensiunilor sale, el nu poate fi văzut de pe Pământ pentru că este pe partea cealaltă a Lunii.

Studiu —”Deep Structure of the Lunar South Pole-Aitken Basin” (”Structura profundă a Polului Sud al Lunii – Bazinul Atiken”— este publicat în revista Geophysical Research Letters.

Pentru măsurarea schimbărilor subtile în intensitatea gravitației din jurul Lunii, oamenii de știință au analizat date de la navetele spațiale folosite de către the misiunile National Aeronautics and Space Administration (NASA) Gravity Recovery și Interior Laboratory (GRAIL).

„Când am combinat datele cu cele obținute de Lunar Reconnaissance Orbiter legate de topografia Lunii, am descoperit masa inexplicabil de mare la sute de kilometri sub Polul Sud – în Bazinul Atiken”, a spus James. ”Una dintre explicațiile acestei mase suplimentare este că metalul din asteroidul care a format craterul este înfipt în mantaua Lunii”.

Masa densă – ”orice ar fi și de oriunde provine” – trage suprafața bazinului cu mai bine de 2,5 km, a declarat tot el. Simulările computerizate ale unor impacturi cu asteroizi mari sugerează că, în condiții propice, un miez de fier-nichel al asteroidului se poate dispersa în mantaua superioară (stratul dintre crusta Lunii și miezul acesteia) în timpul unui impact.

„Am calculat și am demonstrat că un miez destul de dispersat al unui asteroid care a lovit suprafața Lunii poate rămâne suspendat în mantaua Lunii până în ziua de astăzi, fără să se scufunde în miezul acesteia”, spune James.

O altă posibilitate ar fi ca masa uriașă să fie o concentrare de oxizi denși formați în timpul ultimei ere vulcanice, ca produs al solidificării magmei.

James a declarat că Bazinul Atiken – Polul Sud – despre care se crede că s-a format acum aproximativ 4 milioane de ani – este cel mai mare crater conservat din sistemul solar. În timp ce este posibil să fi existat și impacturi mai mari în sistemul solar, chiar și pe Pământ, majoritatea urmelor acestora s-a pierdut.

James numește bazinul ”unul dintre cele mai bune laboratoare naturale pentru studiul evenimentelor catastrofice, un proces antic ce a modelat toate planetele solide și lunile pe care le vedem astăzi”.

sursa: https://phys.org/news/2019-06-mass-anomaly-moon-largest-crater.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un nou experiment nebunesc demonstrează abilitatea creierului uman de a detecta câmpul magnetic

Au oamenii un simț magnetic? Biologii știu că alte animale au. Ei se gândesc că acesta ajută creaturile precum albinele,...

Închide