O tablita magica, antica a fost descoperita la Ierusalim

0

In timpul excavatiilor executate in orasul lui David, Ierusalim, arheologii au descoperit un artefact vechi de 1.700 de ani sub forma unei tablete pe care este scris un blestem in limba greaca, de catre un vrajitor sau magician. Atunci cand a fost dezgropata, tablita era rulata strans, semanand cu o pipa foarte subtire, potrivit  (IAA).

Blestemul – care acopera intreaga suprafata de pe una dintre partile tablitei, dar si parte din cealalta fata – a fost pregatita si confectionata pentru o clienta careia i s-a facut o nedreptate, pe nume Kyrilla, conform declaratiilor facute de arheologi, care au descoperit acest artefact intr-o enorma cladire din epoca romana, secolul 3 dC.

 

Tablita veche de 1.700 de ani continand blestemul. Foto:Clara Amit / Israel Antiquities Authority.

Excavatiile continua in „Orasul lui David”, cea mai veche parte a Ierusalimului, locuita de 6.000 de ani, aceasta zona fiind in apropierea locului unde regele David si-a construit palatul.

„Nenorocesc si nenorocesc si lovesc limba, ochii, mania, iritarea, furia, amanarea, rezistenta lui Iennys” este un citat descoperit pe „tablita cu blesteme”, scrisa de un stravechi locuitor cunoscut sub numele de „Kyrilla,” potrivit lui Dr. Robert Daniel de la  din Germany, cel care a descifrat-o. Tablita a fost trimisa pentru analiza si descifrare Dctorului Robert Daniel de la University of Cologne, Germania, un expert cunoscut la nivel mondial, in acest domeniu.

Potrivit declaratiilor acestuia, textul a fost scris cursiv si este evident faptul ca nu a fost creat de Kyrilla, ci de catre un vrajitor autentic pentru ea.

„Nenorocesc si nenorocesc si lovesc limba, ochii, mania, iritarea, furia, amanarea, rezistenta lui Iennys” – asa rosteste Kyrilla intr-unul dintre pasajele de pe tablita cu blesteme.

„Ceea ce am descoperit aici poate fi o descriere metaforica a actiunilor luate de catre Kyrilla pentru a castiga un avantaj asupra oponentului sau”, spune Daniel

„In acelasi timp nu putem exclude posibilitatea ca scrierea propriu zisa a textului pe tablita sa fi fost acompaniata literalmente de Kyrilla, care lovea imaginea lui Iennys cu un ciocan si cuie, intr-un soi de ritual voodoo stravechi”.

 

Piatra semi-pretioasa cu imaginea lui Cupidon. Foto: Clara Amit, Israel Antiquities Authority

Cercetatorii sugereaza ca cei doi, mai mult decat sigur, erau implicati intr-o disputa legala.

„Pentru a o incheia, ea cheama in ajutor zeii lumii din subteran, printre care Pluto, Hermes, Persefona si chiar zeita mesopotamiana Ereshkigal”, explica Israel Antiquities Authority.

In zona parcarii Givati au fost descoperite diferite straturi ale orasului, datand din perioada Evului Mediu pana in cele mai vechi timpuri si o sumedenie de artefacte, precum cercei de aur cu perle, datand din perioada bizantina, 264 de monede si un medalion din piatra semi-pretioasa, cu imaginea lui Cupidon in relief pe el (Eros, in mitologia greaca). Monedele au fost datate in jurul anului 631 dC, adica exact in epoca distrugerii orasului sub invaziile persilor.

Constructia in interiorul careia s-a descoperit tablita a fost distrusa de catre un cutremur in 363. Arheologii cred ca Kyrilla a reusit sa ascunda tablita intr-un loc asociat lui Iennys, cu putin timp inainte de cutremur, dupa care cladirea a fost abandonata. Proximitatea momentelor in care blestemul a fost plantat si momentul cutremurului a fost cu siguranta un moment de uimire pentru Kyrilla.

Langa tablita de plumb, s-au descoperit multe placi pentru acoperis imprimate cu imaginea Celei de-a zecea Legiuni, ce a stat in oras dupa distrugerea acestuia in 70 dC, oase si obiecte din fildes, figurine din ceramica si multe altele, atestand mostenirea culturala bogata a locului.

Ramasitele de fresca descoperite printre daramaturi dovedesc existenta unui al doilea zid, decorat cu modele florale si geometrice.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Zen Buddhism – Buddhismul meditatiei – partea 2

Zazen Practica meditatiei din cadrul Zen-ului, cunoscuta sub numele de "zazen" in japoneza, este inima Zen-ului. Practica zilnica a zazenului este...

Închide