O suta de milioane de planete capabile sa sustina viata doar in galaxia noastra!

1

Un nou studiu estimeaza ca doar in galaxia noastra ar fi 100 de milioane de planete care pot sustine viata. O echipa de cercetatori de la University of Texas, El Paso, a studiat mai mult de 1.000 de exoplanete in legatura cu un set de caracteristici care sunt considerate importante pentru sustinerea vietii multicelulare, precum densitatea, compozitia chimica, temperatura, varsta, distanta fata de steaua proprie si au formulat un „index de complexitate biologica” (ICB), cu valori intre 0 si 1.

Studiul a demonstrat ca 1.6% dintre planete au un ICB mai mare decat luna lui Jupiter, Europa, care este considerata ca avand sanse bune in a sustine viata. In acelasi timp, cinci exoplanete (toate orbitand in jurul unei pitice rosii) au obtinut un scor mai mare decat Marte. Asadar, daca facem o medie de o planeta pentru o stea, ar insemna ca in jurul celor 10 miliarde de stele din Calea Lactee exista cel putin 100 de milioane de planete pe care exista conditii mai bune pentru viata decat pe Europa.

new-estimatee

Potrivit declaratilor Dr. Louis Irwin, conducator al studiului si profesor la University of Texas, „acesta este primul studiu care se bazeaza pe date observabile obtinute de la corpuri planetare din afara sistemului nostru solar„. Totusi, inca nu se poate spune cu siguranta daca exista cu adevarat viata complexa multicelulare pe oricare dintre aceste planete, in schimb studiul confirma doar faptul ca exista conditiile necesare ca viata sa existe. Dr. Irwin declara de asemenea ca nu exista presupunerea ca orice forma de viata existenta pe aceste planete ar fi inteligenta, ci doar ca ar putea exista organisme mai mari si mai complexe decat microorganismele.

“Planetele care au valorile ICB cele mai mari sunt mai mari, mai calde si mai batrane decat Pamantul, deci orice cautare a vietii complexe sau inteligente care este restrictionata la planetele asmenatoare Pamantului, sau vietii asa cum noi o cunoastem pe Pamant ar fi mult prea restrictiva”, spun cercetatorii.

O alta problema ar fi faptul ca cele mai multe dintre planete care au un index mare de probabilitate de a sustine viata complexa sunt foarte indepartate. Daca cele 100 de milioane de planete ar fi distribuite in mod aleatoriu prin galaxie, atunci distanta medie fata de Pamant ar fi de aproximativ 24 de ani lumina. Un asemenea exemplu este , situata la o distanta de 20 de ani lumina.

“Pe de o parte, pare extrem de improbabil ca suntem singuri. Pe de alta parte, suntem aproape sigur atat de departe de viata la nivelul nostru de complexitate, incat o intalnire cu o asemenea forma extraterestra de viata este improbabila, cel putin in viitorul pe care ni-l putem imagina”, a concluzionat Dr. Irwin.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ceva ce va va schimba perspectiva asupra lucurilor

Iata ceva ce ar fi bine sa privim dintr-o perspectiva putin diferita. O lectie despre perspectiva. In data de 3...

Închide