O supernovă a depășit limitele cunoscute ale fizicii

0

O supernovă de 570 de milioane de ori mai puternică decât Soarele a împins limitele cunoscute ale fizicii. Masiva explozie, intitulată ASASSN-15lh, aparține unei clase extrem de supernove extrem de ”superluminoase”, fiind la doar 3,8 milioane de ani lumină distanță, fiind cea mai apropiată supernovă de acst tip, observată până acum.

Ca să redăm clasa evenimentului cu adevărat, exploza a produs mai multă energie decât va prduce Soarele nostru în următoarele 10 milioane de ani. Da… ceva cu adevărat mare!

Lee Billings de la Scientific American declară:

Descoperită în iunie 2015 de telescopul geamăn ASAS-SN din Cerro Tololo, Chile, supernova a apărut ca un punct de lumină într-o imagine și nu a fost recunoscută imediat ca având ceva special. Doar după ce alte câteva telescoape au făcut observații suplimentare asupra strălucirii de după explozie, a devenit clar că Dong și colaboratorii săi au observat un nou record galactic. Prima dovadă a fost culeasă de lentila de 2,5 metri a Telescopului Pont din Chile, la câteva zile după descoperirea inițială. ”Atunci când am văzut spectrul, am fost uimiți”, își amintește Dong. ”Nu arăta ca nicio supernovă pe care am mai văzut-o până acum”.

Magnitudinea exploziei este atât de mare încât pune sub semnul întrebării teoriile actuale legate de aceste fenomene cosmologice. Allison Eck de la PBS explică:

Dacă steaua părinte a lui ASASSN-15lh’s și-a lepădat straturile de gaz și apoi și-a colapsat miezul interior pentru a forma ceva care se numește magnetar – un miez dens, magnetic, care se rotește extrem de rapid – atunci vântul magnetic ce emană din această colapsare ar fi explodat, producând o explozie masivă. Interesant este faptul că magnetarul s-ar fi rotit cu o viteză de revoluție de una la o milisecundă – aceasta înseană 60.000 rotații de minut – ceea ce depășește limitele a ceea ce fizicienii cred că este posibil. Ideile despre magnetari ar putea să nu fie corecte, însă sunt măcar plauzibile. Între timp, experții caută alte explicații.

În timp, oamenii de știință vor putea observa aura supernovelor care se stinge încet și să îi analizeze straturile interioare, ajutându-i în acest fel să afle mai multe informații despre sursa de putere din spatele acestor explozii. Cercetătorii speră că prin studiul acestui tip foarte rar de evenimente vor înțelege mai mult din posibilitățile cosmologice ale Universului.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
12 mantre pentru deblocarea energiei

Sunetul este vibrație. Ceea ce poate nu știți este că fiecare chakră are propria ei vibrație - și puteți folosi manrele ce...

Închide