O stea monstru, de mii de ori mai mare decat soarele, ar putea exploda

0

Localizata la o distanta de 13.000 de ani lumina fata de Pamant, in inima galaxiei Calea Lactee, in constelatia Scorpionului, un hiper-gigant galben cu un diametru de o mie de ori mai mare decat Soarele nostru ar putea in curand sa isi sfarsesca existenta si sa moara. In ciuda dimensiunii enorme, steaua nu a fost identifcata ca hiper-gigant galben decat foarte recent.

Atunci cand stelele explodeaza, astronomii au o noua ocazie de a studia exploziile de supernove din galaxia noastra. Acestia au folosit ESO Very Large Telescope pentru a fotografia enorma stea, cunoscuta sub numele de IRAS 17163-3907, o stea colosala ce apartine unei clase foarte rare de stele din Univers, hiper-gigantii galbeni.

Imaginile obtinute cu acest telescop sunt cele mai bune de pana acum, iar ele arata pentru prima data coaja dubla imensa ce inconjoara hipergigantul central. Steaua si coaja sa seamana cu coaja unui ou care inconjoara galbenusul acestuia, ceea ce a condus la „poreclirea” obiectului cu numele de Nebuloasa Oului Prajit. Prin intermediul noilor observatii s-a constatat ca IRAS 17163-3907 straluceste de 500.000 de ori mai puternic decat Soarele. Masa totala a stelei este estimata la aproximativ 20 de mase solare. IRAS 17163-3907 este una dintre cele 30 mai stralucitoare stele de pe cer, la o observatie in infrarosu, la lungimea de 12 microni, insa aceasta a fost neobservata pana acum pentru ca este destul de fada in lumina vizibila. 

„Obiectul straluceste foarte puternic in infrarosu, insa, surprizator, nimeni nu a identificat-o pana acum ca fiind un hihper-gigant galben”, a declarat Eric Lagadec (European Southern Observatory), omul care a condus echipa ce a obtinut noile imagini.

IRAS 17163-3907 straluceste de 500.000 de ori mai puternic decat Soarele. Fotografie: ESO

Aceste imagini sunt primele in care se pot observa doua coji exterioare aproape sferice.


Aceasta imagine a nebuloasei din jurul unui hiper-gigant galben denumit 
IRAS 17163-3907 este cea mai detaliata de pana acum si dezvaluie o coaja dubla de gaz ce inconjoara hiper-gigantul. Fotografie: ESO/E. Lagadec

 

Harta aceasta prezinta locatia rarului hiper-gigant galben, IRAS 17163-3907, din constelatia Scorpionului.

Credit: ESO, IAU si Sky & Telescope 

Harta de mai sus prezinta majoritatea stelelor ce sunt vizibile cu ochiul liber, atunci cand contditiile meteo sunt favorabile, iar locatia stelei este marcata cu un cerc rosu. Cu toate ca obiectul apare ca fiind foarte stralucitor in infrarosu, el nu este observabil in spectrul vizibil si foarte greu de gasit in campul plin de stele din centrul Caii Lactee. Daca Nebuloasa Oului Prajit ar fi fost plasata in centrul Sistemului noastru Solar, Pamantul ar fi mult in interiorul stelei, iar Jupiter ar orbita chiar la suprafata sa. Nebuloasa mult mai mare din jurul ei ar fi inghitit toate planetele si chiar unele comete de dincolo de orbita lui Neptun. Coaja exterioara are o raza care este de 10.000 mai mare decat distanta de la Pamant la Soare.

Hiper-gigantii galbeni se afla intr-o faza extrem de activa a evolutiei lor, trecand printr-o serie de evenimente explozive – aceasta stea a ejectat de patru ori masa soarelui, deja, in cateva sute de ani. Materia ce a erupt din stea in timpul acestor explozii a format extensia dubla a cojii din jurul stelei, formata din praf stelar bogat in silicati si amestecati cu gaz. Activitatea stelei ne arata ca se apropie cu pasi rapizi catre o explozie fatala – va fi una dintre urmatoare explozii de supernove din galaxia noastra.

Supernovele produc atat de necesarele substante chimice pentru mediul interstelar incojurator, iar unda de soc rezultata in urma exploziei poate conduce la formarea unor noi stele. VISIR, The Very Large Telescope mid-IR, a capturat aceste imagini delicioase ale Nebuloasei Oului Prajit prin intermediul a trei filtre medii de lungime de unda in infrarosu, ce au avut culorile albastru, verde si rosu.

Dupa consumarea hidrogenului din ele, toate stelele cu masa de la zece mase solare in sus, devin supergiganti. Faza aceasta se incheie atunci cand steaua isi termina de ars heliumul. Unele dintre aceste stele hiper-gigante au petrecut cateva milioane de ani in faza de post-gigantica rosie, ca hiper-gigant galben, pentru o perioada relativ scurta de timp, raportat la durata de viata a unei stele, inainte de evolua rapid intr-un alt tip de stea denumit variabila albastra luminoasa. 

Aceste stele fierbinti si extraordinare isi schimba in mod constant luminozitatea si pierd materie din cauza puternicelor vanturi solare pe care le produc. Insa nu acesta este sfarsitul acestei aventuri evolutionare, pentru mai departe aceata poate deveniun alt tip de stea instabila, cunoscuta sub numele de stea Wolf-Rayet, inainte de a isi sfarsi viata ca o supernova violenta.

 

M1-67 este cea mai tanara nebuloasa-vant din jurul stelei Wolf-Rayet denumita WR124, din galaxia noastra. Aceste stele isi incep viata cu o masa de zeci de ori masa Soarelui noastru, insa isi pierd majoritatea masei din cauza puternicului vant, care este, finalmente, responasbil pentru formarea nebuloasei. Fotografie: ESO

Acum zece ani, observatiile facute cu Hubble Space Telescope au dezvaluit bogatia buclelor si substructurilor din interiorul nebuloasei. Aceiasi echipa, condusa de catre Cédric Foellmi (ESO), a folosit ESO Very Large Telescope (VLT) pentru a observa evolutia acestor structuri si pentru a a afla secretele vanturilor stelare, chimia lor si cum se amesteca ele cu mediul interstelar inconjurator, inainte de a exploda in cele din urma intr-o explozie de tip supernova.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Zona dragostei din creier a fost identificata

O zona din profunzimile creierului nostru controleaza rapiditatea reactiilor in legatura cu deciziile legate de iubire, conform unui nou studiu....

Închide