O stea mai rece decat corpul uman!

0

Cele mai reci stele au temperaturi atat de scazute incat se compara cu cele ale corpului uman. Astronomii au cautat aceste globuri oarbe numite pitice Y, pentru mai bine de o decada fara nici un succes. Atunci cand privesti cu un telescop e surprinde lumina vizibila, sunt aproape imposibil de observat.

Infrarosul Wide-field Infrared Survey Explorer’s (WISE) i-a permis telescopului sa surprinda in cele din urma stralucirea slaba a sase pitice Y situate relativ aproape de soarele nostru, in jur de 40 de ani lumina.

„WISE a scanat intregul cer dupa aceste obiecte si a reusit sa surprinda palpairea lor slaba datorita senzitivitatii extrem de mari a observarii in infrarosu” spune Jon Morse, director al Astrophysics Division de la NASA Headquarters in Washington. „Sunt de 5000 de ori mai stralucitoare la lungimile de unda mai lungi din infrarosu datorita faptului ca WISE le observa din spatiu si nu de pe pamant”.

Y-urile reprezinta cei mai reci membrii ai familiei piticelor maro. Piticele maro sunt cateodata denumite stele „stricate”. Acestea au masa prea mica pentru a fuziona atomii in miezul lor si de aceea nu ard cu flacari ce tin stelele precum soarele nostru, stabile pentru miliarde de ani. In schimb, aceste obiecte se racesc si dispar in timp pana in momentul in care emit numai in registrul infrarosu. Astronomii studiaza piticele maro pentru a intelege mai bine cum se formeaza stelele si sa inteleaga atmosfera planetelor dinafara sistemului nostru solar.

Atmosfera piticelor maro este similara cu cea a planetelor gigante de gaz precum Jupiter, dar mult mai usor de observat pentru ca sunt singure in spatiu, departe de stralucirea orbitoare a unei stele parinte.

WISE a descoperit cea mai rece pitica maro pana in prezent (punctul verde din centrul acestei imagini in infrarosu). Imagini: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Pana acum, WISE a descoperit o suta de noi pitice maro. Se asteapta si mai multe descoperiri  pe masura ce cercetatorii continua sa examineze cantitatea enorma de date de la WISE. Telescopul a facut cea mai meticuloasa observare a cerului in infrarosu de pana acum, din ianuarie 2010 si pana in februarie 2011, scanand intregul cer de aproximativ 1,5 ori.

Din cele 100 de pitice maro, sase sunt clasificate ca fiind reci Y. Una dintre acestea, denumita WISE 1828+2650, detine recordul pentru cea mai rece pitica maro, cu o temperatura atmosferica estimata, mai rece decat cea a camerei sau sub 25 de grade Celsius.

„Piticele maro pe care le-am descoperit pana acum, aveau temperaturi apropiate de cuptorul dumneavoastra”, spune Davy Kirkpatrick, membru al echipei WISE, la Infrared Processing and Analysis Center de la California Institute of Technology in Pasadena, Calif. „Odata cu descoperirea piticelor Y, am iesit din bucatarie si am pasit in zonele mai reci ale casei.”

Kirkpatrick este directorul unei reviste ce apare in seria Astrophysical Journal Supplement prin care descrie cele 100 de pitice maro confirmate. Aceste pitice Y sunt in apropierea Soarelui nostru, de la aproximativ 9 pana la 40 de ani lumina distanta. Pitica Y ce se afla la 9 ani lumina, WISE 1541-2250, poate deveni a saptea cea mai apropiata stea, impingand-o pe Ross 154 pe pozitia a opta. Prin comparatie, cea mai apropiata stea de sistemul nostru solar, Proxima Centauri, se afla la aproximativ 4 ani lumina.

O ilustrare a cum ar putea arata diverse tipuri de pitice maro pentru un ipotetic calator intrerstelar ce a zburat cu o nava spatiala catre fiecare dintre ele. Imagine: NASA/JPL-Caltech

„Descoperirea piticelor maro in apropierea Soarelui seamana cu descoperirea unei case ascunse din cartierul vostru, despre care nu stiati nimic”, spune Cushing. „Este uimitor pentru mine sa stiu ca avem vecini ce inca trebuie descoperiti. Cu ajutorul lui WISE am putea descoperi o pitica maro mai apropiata de noi decat cea mai cunoscuta stea”.

Odata ce echipa WISE a identificat candidatii la titlul de pitica maro, au folosit apoi telescopul spatial Spitzer de la NASA, pentru a micsora lista. Pentru a confirma in mod definitiv existenta lor, echipa WISE a folosit unul dintre cele mai puternice telescoape de pe pamant pentru a elimina lumina obiectului respectiv si pentru a descoperi semnatura moleculara ce indica apa, metanul sau posibil amoniacul. Pentru cele mai reci dintre piticele Y, echipa a folosit telescopul Hubble de la NASA.

Piticele Y au fost identificate in baza unei schimbari in aceste caracteristici spectrale, comparativ cu celelalte pitice maro, ceea ce indica o temperatura atmosferica mai scazuta.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sfarsitul lui Kali Yuga este in 2025

Partea 1: Dezvaluind ciclurile Yuga ale timpului Doctrina Ciclurilor Yuga ne arata ca in acest moment noi ne aflam in...

Închide