O stea călătorește cu 6 milioane de kilometri pe oră părăsind Calea Lactee

0

O stea care călătorește cu 6 milioane de kilometri pe oră, după ce a fost ejectată de către gaura neagră super-masivă a Căii Lactee, a fost detectată de o echipă de astronomi.

Steaua se mișcă atât de repede încât va părăsi Calea Lactee și se va îndrepta către spațiul inter-galactic.

O imagine concepută pe computer a stelei ultra-rapide S5-HSV1, care a fos tejectată din gaura neagră super-masivă a Căii Lactee, din centrul acesteia. Imagini realizate de James Josephides, prin amabilitatea Swinburne Astronomy Productions.

Denumită S5-HVS1, steaua a fost descoperită în Grus, sau Crane, o echipă condusă de Sergey Koposov de la Carnegie Mellon University ca parte din the Southern Stellar Stream Spectroscopic Survey condus de Fellow Li de la Carnegie Princeton. Se mișca de 10 ori mai rapid decât majoritatea stelelor din galaxia noastră.

“Este extrem de incitant, pentru că bănuiam de mult timp că găurile negre pot ejecta stele cu viteze extrem de mari. Totuși, nu am mai avut niciodată o asociere atât de lipsită de dubii ale unei stele atât de rapide cu Centrul galactic”, a declarat Koposov într-o declarație de presă.

Stelele cu viteze extrem de mari au fost o sursp constantă de curiozitate pentru astronomi încă de la început descoperirii acestora, cu mai bine de două decenii în urmă. Pentru că S5-HVS1 se mișcă atât de repede și a trecut relativ la mică distanță de Pământ – 29.000 de ani lumină, care este practic în imediata vecinătate la scară astronomică – ea a reprezentat o oportunitate fără precedent de a înțelege mai bine aceste fenomene. Datorită acestor caracteristici astronomice unice, cercetătorii au putut trasa întreaga sa traiectorie înapoi către centru Căii Lactee, unde se află o gaură neagră care are masa a 4 milioane de Sori.

“Credem că gaura neagră a expulzat steaua cu o viteză de câteva mii de kilometri pe secundă, cu aproximativ cinci milioane de ani în urmă. Expulzarea a avut loc în momentul în care strămoșii oamenilor abia învățau să meargă biped”.

Acum 30 de ani, astronomul Jack Hills a propus ipoteza prin care stelele super-rapide ar putea fi ejectate de găuri negre printr-un proces care îi poartă numele.

“Aceasta este prima dovadă clară a Mecanismului Hills în acțiune”, a declarat Li.

“Faptul că am putut să vedem steaua este uimitor”, a adăugat ea, ”pentru că așa cum știm cu toții, ea trebuie să se fi format în Centrul galactic, un loc extrem de diferit de mediul din zona noastră. Este un vizitator dintr-o lume ciudată”.

Lucrarea

Scris de Eddie Gonzales Jr. – Editor MessageToEagle.com

sursa: http://www.messagetoeagle.com/star-traveling-at-speed-of-6-million-kilometers-per-hour-is-leaving-milky-way/

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Ai grijă la bypass-ul spiritual

Există atât de multe promisiuni legate de faptul că practica aceasta sau calea aceasta îți va permite să trăiești într-o...

Închide