O statuie a unui sfinx descoperita in nordul Marii Galileei, Israel

0

Sapaturi arheologice la Tel Hazor, in nordul Marii Galileei au scos la iveala o descoperire neobisnuita. Totusi, aceasta nu este prima descoperire din zona geografica a Israelului biblic.

In timpul sapaturilor (1955-58), arheologii israelieni Yigael Yadin (1917 –1984) a descoperit un complex de poarta cu sase camere, datat in timpul domniei lui Solomon. Yadin a legat acest model de structura cu textele Vechiului Testament, care mentioneaza specific Hazor, Megiddo si Gezer ca centre administrative construite sau reconstruite de catre Solomon.

Sapaturile arheologice de la Tel Hazor, din nordul Israelului, au scos la iveala un Sfinx ce apartine unor antrici constructori depirmide. Foto: FLASH90

„Si acesta este motivul pentru taxele pe care regele Solomon le-a strans si anume pentru a construi casa lui Jehovah (YHWH), propria casa, a lui Millo si zidurile Ierusalimului, Hazorului, din Megiddo si Gezer”, citim in 1Regi 9:15.

Un voluntar australian arata parti ale unui Sfinx unic ce apartinea unui vechi rege egiptean, avand o inscriptie datata undeva in al treilea secol inainte de Cristos, descoperite in timpul unor sapaturi in nordul Israelului, in zona vechiului Tel Hazor.
 

 


Acum, o parte a statuii Sfinxului – soar ghearele si parte din antebratele creaturii mitice – inscrise cu numele regelui Micherinos care a condus Egiptul cu mai bine de 4000 de ani in urma, au fost scoase la iveala de catre arheologi ai Hebrew University condusi de catre Prof. Amnon Ben-Tor si Dr. Sharon Zuckerman.

„O data in viata gasesti asa ceva”, spune Amnon Ben-Tor, conducatorul echipei de sapaturi si profesor la Hebrew University, sponsor al lucrarilor arheologice.

„Aceasta descoperire este extrem de importanta din mai multe puncte de vedere pentru ca este singurul Sfinx al acestui rege, descoperit in lume.

 

Fotografie: 2010 – Lee Sandstead – www.sandstead.com
 

Regele Micherinos a fost responsabil de constructia uneia dintre cele trei mari piramide de la Gizeh. Este o dovada clara ca faimosul conducator egiptean vedea in Tel Hazor unul dintre cele mai importante orase ale antichitatii datorita destinatiei majoritatii drumurilor comerciale din Orientul Apropiat. Tel Hazor este de asemenea bogat in istorii biblice, fiind pamantul pe care l-a cucerit Iosua si care a devenit mai tarziu orasul principal al regelui Solomon. Sfinxul a fost descoperit in stratul din Tel Hazor distrus in secolul XIII I.C., la intrarea in palat.

Inscriptiile hieroglifice gasite intre degete includ descrierea „Iubit prin manifestare divina… ce i-a acordat viata eterna„. Ben-Tor si Dr. Zuckerman considera ca toate acestea conduc catre idea ca Sfinxul este originar din Heliopolis, undeva nu departe de locatia modernului Cairo. Sfinxul a fost in mod deliberat spart. Cercetatorii au descoperit alte 10 statui egiptene in aceeasi zona. Majoritatea statuilor au capetele si mainile taiate. „Asta s-a intamplat cu aceasta de aici. Si-a pierdut mainile„, spune Ben-Tor. Statuia Sfinxului este estimata la un metru inaltime si jumatate de tona greutate.

 

Potrivit arheologilor este putin probabil ca Sfinxul sa fi fost adus la Hazor in timpul domniei lui Micherinos deoarece nu exista nici o dovada inregistrata a vreunei relatii intre Egipt si Israel in mileniul III i.C.,

 

Pietre gasite la Hazor. Fotografie: ChristianAnswers
 

Vedere de sus din sud-vestul ruinelor excavate ce faceau parte din zona superioara a Hazorului. Fotografie: ChristianAnswers Associate

Cel mai probabil, statuia a fost adusa in Israel in secolul II i.C., in timpul dinastiei regelui cunoscut sub numele de Hyksos, originar din Canaan.

Ar fi putut, de asemenea, sa ajunga aici intre secolul XV si XIII i.C., atunci cand Canaanul se afla sub dominatie egipteana, ca dar al unui rege egiptean pentru regele Hazorului.

 

„Casa Stalpilor” in Hatzor, in zona superioara a Galileei

Hazor este cel mai mare oras din epoca biblica, din Israel. In secolul II i.C., se estimeaza ca Hazorul avea circa 20.000 locuitori, astfel incat era cel mai mare si mai important oras din intreaga regiune. Dimensiunile sale si positia strategica pe drumul ce lega Egiptul si Babilonia il aseaza in postura de „capetenie a tuturor acestor regate”, potrivit cartii biblice a lui Iosua (Iosua 11:10).

sursa: http://www.messagetoeagle.com/sphinxstatueparttelhazor.php#.UmEycVMlWvc

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O clipa in eternitate

Stai. Opreste-te o clipa si priveste cu adevarat! Miroase, inspira adanc, atat de adanc incat sufletul tau sa se valureasca...

Închide