O pătură uriașă de magmă sub Antarctica este parțial responsabilă pentru topirea accelerată a gheții

0

Cecetători de la NASA au descoperit că este foarte posibil ca sursa topirii accelerate a calotei glaciare să fie cauzată de căldura emanată de o pătură de magmă localizată sub Marie Byrd Land în vestul Antarcticii.

Noi studii arată că procesul de topire nu are loc doar din cauza încălzirii globale ci și din cauza unei zone din manta cu lava extrem de fierbinte, ceea ce explică topirea rapidă a gheții.

Oamenii de știință au știut de magma din manta de sub Marie Byrd Land de aproape 30 de ani, aceasta fiind explicația ofocială pentru activitatea vulcanică din zonă și pentru forma topografică de dom din zonă. Studiile seismice din zonă susțin acest concept.
Este important să înțelegem sursele și viitorul apei provenite din gheața topită din zona de vest a Antarcticii și de asemenea procentul de gheață care va fi deversat în ocean.

 

Este un lucru cunoscut și că există lacuri și râuri sub Antarctica, cel mai mare dintre ele fiind de dimensiunea lacului Erie. Multe dintre ele se umplu și seacă rapid, forțând suprafața de gheață de la sute de metri de deasupra să se ridice și să coboare cu aproximativ 6 metri.

Cu ajutorul noilor observații, măsurători și simulări, cercetătorii au descoperit că fluxul de energie din manta nu ar trebui să fie mai mare de 150 miliwatti pe metru pătrat. Ca termen de comparație, în regiunile din SUA cu nicio activitate vulcanică, fluxul de căldură din mantaua Pământului este de la 40 până la 60 de milliwatti. Sub Parcul Național Yellowstone – un loc cunoscut pentru proprietățile sale geotermale – căldura emanată este la nivelul de 200 miliwatti pe metru pătrat.

O ilustrare a apei ce curge sub gheața Antarcticii Cercurile albastre arată lacurile, liniile râurile. Marie Byrd Land este parte din ”umărul” ce iese în evidență în peninsula Antarcticii, stânga central. Imagine: NSF/Zina Deretsky

În plus studiile seismice au arătat că întreaga căldură din această zonă ar putea să scape spre calota glaciară printr-o fisură, care este o fractură în crusta Pământului, la fel cum este cea din Valea Great Rift din Africa.

Teoria acestor pături de magmă a fost propusă în 1970 pentru a explica activitatea geotermală ce are loc departe de limitele unei plăci tectonice, precum în Hawaii sau Yellowstone.

Pătura de magmă de sub Marie Byrd Land s-a format undeva acum 50 – 110 milioane de ani în urmă, cu mult timp înainte de formarea calotei glaciare din Antarctica.

La sfârșitul ultimei glaciațiuni, undeva cu 11,000 de ani în urmă, calota glaciară a pierdut multă masă, în mod susținut, atunci când schimbarea modelelor meteorologice și nivelurile tot mai mari ale oceanelor au împins apă caldă tot mai aproape de calota glaciară – exact la fel cum se întâmplă și în zilele noastre.

Studiu publicat în the Journal of Geophysical Research: Solid Earth.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/gigantic-mantle-plume-antarctica-partially-responsible-ice-melting/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Intrarea în meditație prin dans extatic

“Iar cei ce au fost văzuți dansând au fost crezuți nebuni de cei care nu puteau să audă muzica” -...

Închide