O nouă teorie legată de formarea Pământului

0

Formarea Pământului a fascinat dintotdeauna oamenii de știință. Te-ai gândit vreodată cum s-a format pământul? Nenumărate teorii au fost emise de-a lungul secolelor pentru a explica cum a început viața pe planetă. Recent a fost publicat un nou studiu în revista Science. Dacă noua teorie se confirmă, ea va schimba cu siguranță modul în care înțelegem formarea și evoluția planetei noastre.

Potrivit astronomilor, există dovezi cum că Luna a fost formată după ce o planetă mică s-a ciocnit de Pământ. Acest lucru a avut loc cu 4,5 miliarde de ani în urmă. Această coliziune a fost atât de violentă încât mica planetă care s-a ciocnit de Pământ, embrionul planetar numit Theia, a ajuns să fuzioneze atât cu Pământl cât și cu Luna.

Cercetători de la University of California, Los Angeles, au analizat rocile lunare aduse pe Pământ de către misiunea Apollo, împreună cu roci vulcanice dimantaua Pământului. Aceștia au examinat ce izotopi de oxigen conțin rocile. Cu alte cuvinte, ei su numărat numărul protonilor și ai neutronilor din otomii de oxigen. Acest lucru este important pentru că rocile de pe fiecare corp planetar din sistemul nostru solar au o ”amprentă” unică a proporției de izotopi de oxigen, modalitate prin care se poate identifica originea rocilor. Izotopii de oxigen identici ai Pământului și ai Lunei au oferit cercetătorilor răspunsul pe care îl căutau.

“Nu vedem nicio doferență între izotopii de oxigen de pe Pământ și de pe Lună; sunt practic identici”, a declarat Edward Young, conducătorul cercetărilor. ”Theia a fost amestecată bine atât în Pământ, cât și în Lună și extrem de bine proprorțional dispersată între cele două corpuri cerești. În acest fel se exeplică de ce nu găsim diferențe ale semnăturii planetei Theia în Pământ față de Lună”.

Aceste descoperiri susțin o teorie emisă în 2012. Potrivit acesteia, Theia și Pământul au fost implicate într-o coliziune frontală, în timpul căreia au fuzionat. Informațiile despre Theia sunt limitate. young și echipa sa spun că această planetă mică era de dimensiunea Pămîntului, în timp ce alți oameni de știință cred că avea dimensiuni mai degrabă apropiate de Marte. Dacă vom afla mai multe informații despre această planetă ar fi extrem de interesant, iar ceretătorii încearcă în mod constant să găsească noi dovezi.

Misterul legat de formatrea planetei noastre va fi întotdeauna o încercare pentru oamenii de știință. Tehnologia avansată ne oferă din ce în ce mai multe informații, în timp ce noi teorii sunt dezvoltate. Acestea lucrui ne dau speranța că oamenii vor răspunde într-o bună zi la întrebarea: cum s-a format planeta noastră?

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Do-In, un automasaj energetic

Do-in este un sistem de întinderi, respirații și exerciții care acompaniază tehnici de presopunctură, pentru a îmbunătăți sănătatea și pentru...

Închide