O nouă stare a materiei descoperită: elementele pot fi simultan și lichide și solide

0

Până în acest moment, se credea că atomii din materialele fizice există doar într-una dintre cele trei stări – solidă, lichidă sau gazoasă.

Totuși, oamenii de știință au descoperit acum că unele elemente, în condiții extreme pot avea proprietăți ale stărilor solide și lichide în mod simultan.

Perle de potasiu în ulei de parafină. Dimensiunea perlei mai mari în: 0.5

Echipa de cercetare de la the University of Edinburgh a făcut oserie de simulări pe computer pentru a avea o imagine mai clară a așa zisei ”stări topite-înlănțuite”.

Simularea a arătat cum se comportă până la 20.000 de atomi de potasiu în condiții extreme, dezvăluind faptul că structurile care se formează în aceste condiții reprezintă o nouă stare stabilă a materiei.

Atunci când atomii de potasiu au fost supuși unor temperaturi și presiuni foarte mari – potasiu fiind un metal simplu – se crează o stare în care majoritatea atomilor elementului formează o structură solidă cristalină.

Interacțiunile dintre atomii dintr-o rețea cristalină sunt puternice; ei stau sub formă solidă atunci când structura este încălzită, în timp ce alți atomi se topesc într-o formă lichidă.

Totuși, structura conține și un al doilea set de atomi de potasiu care se află într-un aranjament fluid.

Când condițiile sunt potrivite, mai bine de câteva zeci de elemente – inclusiv sodiu și bismutul – sunt bănuite ca fiind capabile să existe în noua stare descoperită, spun cercetătorii.

Studiul, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Potasiu este unul dintre cele mai simple metale pe care le cunoaștem, însă, cu toate acestea, dacă îi aplicăm o presiune, el formează niște structuri extrem de complexe. Am demonstrat că această stare neobișnuită dar stabilă este parțial solidă, parțial lichidă. Recrearea acestei stări neobișnuite și cu alte materiale ar putea avea o sumedenie de aplicații practice.

Scris de Eddie Gonzales Jr. – redactor MessageToEagle.com

sursa: http://www.messagetoeagle.com/new-state-of-physical-matter-found-elements-can-be-solid-and-liquid-simultaneously/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Iată ce se întâmplă în creier dacă ”postești” la zahăr

Oricine mă cunoaște, știe că mi-au plăcut întotdeauna dulciurile. Prietenul și colegul de facultate Andrew este în aceiași ligă, mai...

Închide