O noua descoperire schimba teoriile legate de formarea Pamantului

0

De unde provine planeta noastra?

Deja stim ca Soarele nostru este originar din galaxia M67. O descoperire surprinzatoare ii face pe cercetatori sa re-evalueze originile Pamantului. Timp de un secol, oamenii de stiinta au presupus ca Pamantul are aceeasi compozitie chimica ca si Soarele. Insa, aceasta credinta a fost pusa sub semnul intrebarii de catre cercetatorii de la Australian National University.

Profesor Ian Campbell si Hugh O’Neill de la Research School of Earth Sciences spun ca cercetarile lor zguduie intelegerea noastra in legatura cu chimia Pamantului – pana la esenta.

„De zeci de ani, s-a presupus ca Pamantul are aceeasi compozitie cu Soarele, de vreme ce elementele cele mai volatile, precum hidrogenul, se exclud. Teoria se bazeaza pe ideea ca totul in Sistemul nostru Solar are aceeasi compozitie. Deoarece Soarele reprezinta 99% din Sistemul nostru Solar, atunci compozitie tuturor corpurilor este in mare cea a Soarelui”, spune profesor O’Neill.

Deoarece este mult mai simplu sa evaluam compozitia chimica a meteoritilor chondritici, geologii planetari au folosit aceasta metoda pentru a determina compozitia Soarelui – si in conseicinta, compozitia Pamantului este chondritica.

 

Profesor Campbell spune ca aceasta teorie a fost negata ani de-a randul.

„Descoperiri recente au demonstrat ca proportia a doua dintre elementele rare din rocile vulcanice ale Pamantului este mult mai mare decat cea prezenta in meteoritii chondritici. Multi cercetatori au explicat acest fapt arumentand ca trebuie sa existe un rezervor de asemenea elemente in apropierea centrului Pamantului pentru a crea aceasta proportie. Rezervorul acesta ar trebui sa fie imbogatit cu elemente ce produc caldura, precum uraniu, toriu si potasiu”, spune el.

Profesor Campbell a petrecut 20 de ani studiind coloanele de roca topita ce se ridica deasupra miezului Pamantului si sunt mecanisme ce ejecteaza caldura de la miezul Pamantului.

„Problema unui rezervor ascuns este ca desi aceste elemente ar putea fi ascunse, am putea detecta caldura pe care el o produce”, spune el. „Totusi, aceste ejectii ale mantalei nu produc destula caldura pentru a demonstra existenta acestor rezervoare. In consecinta, Pamantul pur si simplu nu are aceeasi compozitie precum chondritele sau Soarele”. Profesor O’Neill a dezvoltat o teorie pentru a explica compozitia diferita a Pamantului fata de chondrite. „Pamantul se crede ca s-a format prin ciocnirea unor corpuri planetare de dimensiuni uriase. In cercetarile noastre am sugerat faptul ca in momentul in care aceste corpuri planetare au atins o dimensiune moderata ele si-au creat o carapace exterioara ce contine o cantitate semnificativa de elemente ce produc caldura”, spune el.

„In timpul ultimelor stadii ale formarii Pamantului, aceasta crusta exterioara s-a pierdut printr-un proces denumit eroziune colizionala, aceasta producand un Pamant cu mai putine elemente producatoare de caldura decat meteoritii chondritici, ceea ce explica de ce Pamantul nu are aceeasi compozitie chimica precum meteoritii chondritici”.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cele mai incredibile locuri de pe Pamant – fotografii – partea 2

Lacul Natron, Tanzania Nuanta ciudata a lacului este normala pentru bazinele de apa cu rate de evaporare foarte mare. In...

Închide