O cruce veche de 1.100 de ani poate rescrie istoria creștinismului

0

Un arheolog amator din Danemarca a făcut descoperirea vieții sale. În timp ce căuta artefacte vechi cu ajutorul detectorului său de metale, a dat peste o cruce mică de aur, veche de 1.100 de ani. Artefactul este mai vechi decât Pietrele Jelling și de aceea poate rescrie istoria momentului în care danezi au devenit creștini.

Inscripția de pe Pietrele Jelling spun că Regele Harald Bluetooth a creștinat Danemarca. Bluetooth a devenit cunoscut datorită eliminării tradițiilor păgânilor Norse și pentru că a devenit un creștin devotat, străduindu-se să convertească în mod pașnic populația Danemarcei la creștinism în timpul domniei sale.

bluetooth

Harald Bluetooth a fost Regele Viking al Danemarcei ce a domnit între 958 și 970. El a fost faimos pentru unirea unor părți din Danemarca și Norvegia într-o singură națiune și pentru convrtirea danezilor șa creștinism.

Descoperirea făcută de Dennis Fabricius Holm în apropierea micului oraș Aunslev on Østfyn a unui pandantiv unic ce îl prezintă pe Iisus pe cruce este de o importanță vitală și poate forța cercetătorii să modifice cărțile de istorie din Danemarca. Crucifixul de aur a fost datat în prima jumătate a secolului 10, la începutul anilor 900, ceea ce înseamnă căeste mai veche decât Pietrele Jelling.

Pietrele Jelling sunt rune masive sculptate, datate în secolul 10, descoperite în orașul Jelling din Danemarca. Cea mai veche dintre cele două pietre Jelling a fost ridicată de către regele Gorm cel Bătrân în memoria soției sale Thyra. Cealaltă bucată, mai mare, a fost ridicată de către fiul regelui Gorm, Harald Bluetooth în memoria părinților, sărbătorind cucerirea Danemarcei și a Norvegiei și convertirea danezilor la creștinism. Inscripțiile runice de pe aceste pietre sunt cele mai faimoase din Danemarca.

Curatorul și arheologul Muzeului din Østfyns, Malene Rafshauge Beck a declarat că descoperirea este specială. O figurină aproape identică a fost descoperită într-un mormânt al unei femei din Birka, Suedia și a fost datată în aceiași perioadă.

danishcrucifix2

Muzeul Østfyns crede că această piesă a stat în pământ încă de la începutul anilor 900.Museum believes that it has been in the ground since the early 900s. (Fotografie: Dennis Fabricius Holm © Muzeul Østfyns)

“Persoana care a purtat acest mic crucifix trebuie să fi îmbrățișat religia creștină. Figura poate în acest fel să ne ajute să determinăm exact data în care danezii au devenit creștini”, declară Malene Refshauge Beck. Ea specifică de asemenea că s-au mai descoperit urme ale creștinismului mai vechi în Danemarca. Arheologii au descoperit bijuterii cu cruci. Totuși, celelalte cruci care au fost descoperite au fost doar fragmente, fiind datate la începutul secolului 10. Panadantivul de față este cel mai vechi și cel mai bine conservat dintre toate cele descoperite până astăzi.

 

birkacrucifix

Un crucifix similar a fost descoperit la Brika in Suedia.

Arheologul amator Dennis Fabricius Holm este încă în stare de șoc.

“Este ciudat că numele meu va fi asociat cu ceva ce aparent este atât de important. Nu înțeleg pe deplin cum de mi s-a întâmplat așa ceva”.

Figura va fi examinată de către cercetători de la Muzeul Østfyns și va fi expusă la Museul Ladby, vara aceasta.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
E-moția

Emoțiile nu sunt raționale, ele sunt o descărcare energetică ce nu poate fi desfăcută în mod matematic într-un conținut inteligibil...

Închide