O calatorie catre cea mai mare pestera din lume – ascunse in ea o jungla si casacade

0

Son Doong este numele celei mai mari pesteri din lume si nu este doar imensa ci este si un loc superb plin de minuni. Este aproape o lume extraterestra pe Pamant si ceea ce este cu adevarat fascinant este jungla din interiorul pesterii. Dupa cum puteti vedea in imaginile urmatoare, acesta este unul dintre cele mai remarcabile locuri de pe planeta. Pestera Son Doong are mai mult de 200 m latime, 150 m inaltime si circa 9 km lungime, cu sali destul de mari pentru a baga un intreg bulevard in interiorul lor.

Pestera se afla in Son Trach, districtul Bo Trach, provincia Quang Binh, Vietnam. Pestera a fost descoperita de catre un localnic pe nume Ho Khanh, in 1991 si recent cercetata, in 2009, de speologi britanici condusi de catre Howard Limbert. S-a creat acum 2-5 milioane de ani de un rau care a erodat calcarele de sub munte acolo unde acestea au fost slabe, in timp prabusindu-se si tavanul pentru a crea extraordinara deschidere.

 


Dupa cum puteti vedea in aceste poze uimitoare facute de catre fotograful Carsten Peter, exista chiar si o jungla in interiorul pesterii. Din cauza portiunilor prabusite de tavan, vegetatia a inceput sa creasca si sa formeze ceea ce este acum cea mai mare jungla dintr-o pestera. Aceasta este destul de mica, insa, data fiind locatia sa, este practic incredibila si a fost numita „Gradina Edenului”.

O jungla in interiorul pesterii? Un tavan prabusit acum foarte mult timp a lasat sa intre lumina si apoi au crescut foarte multe plante. 

 Carsten din Munchen, Germany, a facut pozele in 2010, cand s-a alaturat echipei de speologi britanici si germani ce au condus o expeditie mai in adancul pesterii. Scopul expeditiei a fost sa faca o explorare completa a Hang Son Doong si de a crea o baza fotografica a pesterii. Carsten spune ca a petrecut 2 saptamani in interiorul pesterii unde a dormit intr-un sac de dormit si si-a petrecut timpul explorand si fotografiind secreta lume subterana. „Am descoperit noi parti ale pesterii, este o zona imensa iar pentru a le gasi si a le accesa este foarte dificil”.

Cascade minunate: o cascada explodeaza in Hang Son Doong, in adancimile ascunse din jungla vietnameza, parte dintr-o retea de peste 150 de pesteri.

„Fotografierea pesterilor de asemenea dimensiuni este o provocare si are nevoie de foarte multa pregatire. Insa, este intotdeauna un sentiment extraordinar sa fotografiezi o pestera nou descoperita, pentru mine, prima vizionare a pesterii fiind atunci cand fac fotografiile.”

 

O mare deschidere sub forma de poarta – mergand in subteran, membrii expeditiei au intrat in Hang En, o pestera sapata de raul Rao Thuong. Devenind o serie de balti pipernicite in lunile uscate, raul poate ajunge  la aproape 90 de m adancime in sezonul umed , acoperind bolovanii pe care stau speologii. 

 

In acest videoclip, fotograful Carsten Peter, ne conduce intr-o calatorie in Son Doong, cea mai mare pestera din Vietnam. Cea mai lunga camera din pestera are aproape 5 km lungime si e de 4 ori mai ianlta decat statuia libertatii.

Pestera „Ken”, ce seamana cu doi ochi intunecati. 

Daca doriti sa vedeti mai multe fotografii extraordinare facute de Carsten, vizitati  

Son Doong se afla sub o alta pestera in Phong Nha-Ke Bang, asa ca pasajul de intrare este foarte dificil de traversat. Exploratorilor le trebuie sase ore de mers printr-o padure lunga de 10 km de la autostrada Truong Son pana la intrarea in pestera Son Dong. Pestera Son Doong este asa de mare incat exploratorii inca ii cauta capatul!

sursa:

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Arta subacvatica – cercuri din nisip

Creatorul necunoscut al acestor modele complicate circulare este defapt un peste foarte mic si inteligent!! Aceste modele au fost descoperite...

Închide