O ANIMATIE 3D PRINTRE GALAXII SI BOSS

0

Bucuraţi-vă de această animaţie de două minute prin univers, ce include aproape 400,000 de galaxii şi acompaniază prima publicare a datelor de la studiul Spectroscopic al Oscilaţiei Barionilor.

Această animaţie a zborului prin univers a fost realizată de Miguel Aragon şi John Hopkins cu Mark Subbarao de la Planetariumul Adler şi aley Szalay de la John Hopkins. Sunt aproape 400,000 de galaxii în animaţia de faţă, cu imagini reale ale galaxiilor în poziţia lor actuală pe cer (sau în câteva cazuri unele asemănătoare) şi s-a născut din pachetul cu numărul 7 din SDSS (Studiul Digital al Cerului Sloan). Oricât de mare ar părea această bucată de univers corespunde unei distanţe de maxim 1,3 milioane de ani lumină de la Pământ. Cel de-al 9 -lea pachet de date SDSS de la BOSS (Studiul Spectroscopic al Oscilaţiei Barionilor), condus de către cerectătorii de la Laboratoarele Berkeley, include informaţii despre mai bine de jumătate de milion de galaxii la magnitudinea deplasării către roşu de 0,8 – aproximativ 7 milioane de ani lumină ca distanţă – şi peste o sută de mii de quasari la magnitudinea deplasării către roşu de 0,3 şi peste.

BOSS surprinde cu acurateţe milioane de obiecte astronomice folosind 2,000 plăci de tip fişă aşezate pe planul focal al Telescopului Fundaţiei Sloan. Fiecare dintre cele 1,000 de găuri ale fiecărei plăci surprinde lumina dintr-o anumită galaxie, quasar sau o altă ţintă şi transmite lumina recepţionată către un spectrograf foarte sensibil prin fibră optică. Fiecare placă este marcată pemtru a indica găurile ce aparţin fiecărui mănunchi de mii de fire ce conduc semnalul luminos.

Primele date de la BOSS oferite publicului

Cel de-al treilea Studiu (SDSS-III) a purtat Data de Lansare 9 (DR9), fiind prima publicizare a datelor de la BOSS. În acest pachet, cel mai mare dintre cele patru SDSS-uri de până acum, BOSS oferă spectrul a 535,995 galxii noi observate, 102,100 quasari şi 116,474 stele, plus informaţiile incluse în primele două studii (SDSS-I şi SDSS-II).

„Acesta este prima publicare a datelor de la BOSS,” spune David Schegel de le Departamentul de Energie American al Laboratoarelor Naşionale Lawrence Berkeley, un astrofizician la Divizia de Fizică a Laboratorului şi principalul investigator al BOSS. „La momentul în care BOSS va termina, vom avea o porţiune mai mare de cer, pe o distanţă de două ori mai mare, cu un volum de date de cinci ori mai mare decât SDSS a investigat până acum – un volum de cer mai mare decât în cazul tuturor studiilor srectroscpice de până acum însumate.”

Spectroscopia adună o bogăţie de informaţii despre obiectele astronomice, incluzând mişcarea (denumită deplasare către roşu şi scrisă „z”), compoziţia acestora şi câteodată şi densitatea gazului sau materialului ce stă între obiect şi observatorul de pe Pământ. Analizele spectrale ale BOSS sunt disponibile gratuit la pentru oricine, de la astronomi amatori, profesionişti care nu sunt membrii ai echipei care a straâns datele din SDSS-III şi profesorilor de ştiinţe din şcoli şi elevilor acestora.

Lista nouă ce conţine spectrul pentru galaxiile cu deplasarea către roşu de până la z = 0.8 (aproximativ 7 milioane de ani lumină distanţă) şi quasari cu deplasarea către roşu cu z între 2,1 şi 3,5 (de la 10 până la 11,5 milioane de ani lumină distanţă). Când BOSS va termina el va fi măsurat 1,5 milioane de galaxii şi cel puţin 150,000 de quasari dar şi alte mii de stele şi obiecte „auxiliare” pentru alte proiecte decât cel care conţine scopul principal al BOSS.

Cheia către istoria universului

BOSS este proiectat să măsoare oscilaţia acustică a barionilor (BAO), aglomerarea la scară mare a materiei în univers. BAO s-a născut ca o fluctuaţie în undă („valuri sonore”) în supa densă şi fierbinte de materia ce forma universul timpuriu. Pe măsură ce universul s-a extins s-a şi răcit. În final s-au format atomii şi radiaţiile au pornit la drum; densitatea undelor şi-au lăsat semnătura ca diferenţe de temperatură în fundalul de radiaţii de microunde (CMB), acolo unde pot fi identificate azi.

CMB s-a creat la 380,000 de ani după Big Bang, cu peste 13,6 miliarde de ani în urm şi continuă să se întindă pe întreg cerul pe măsură ce universul se extinde. Vîrfuri în variaţiile de temperatură ale CMB au loc la aproximativ jumătate de milion de ani lumină distanţă, la celaşi unghi, privit dinspre Pământ, ca vârfuri ale structurii galactice ce a evoluat milioane de ani mai târziu. Regiunile cu densitate mai mare de CMB sunt de fapt sursele formării galaxiilor; corespund zonelor unde roiuri de galaxii împreună cu nori de gaz galactic şi concentrări de materie neagră.  „Reperul” natural ce marchează vârfurile în cadrul roiurilor poate fi aplicat nu numai de-a lungul cerului dar în toate direcţiile, înapoi în timp până la CMB.

Quasarii îndepărtaţi oferă o altă metodă de măsurare a BAO şi a distribuţiei materiei în univers. Quasarii sunt cele mai strălucitoare obiecte din universul îndepărtat, ale căror spectre ies în evidenţă, o „pădure Lyman-alfa” unică ce evidenţiază agregarea gazului intergalactic şi alezarea materiei întunecate între quasar şi pământ.

Gradaţii pe rigla cosmică

Schegel a denumit BAO „o riglă de dimensiuni inpractice” care „are nevoie” de un volum de univers imens pentru a pune rigla pentru măsurat, dar este un instrument de precizie pentru urmărirea istoriei expansiunii universului şi pentru identificarea naturii gravitaţiei şi a misterioasei materii negre ce face ca expansiunea să se accelereze.

Pentru a umple volumul imens, BOSS a trebuit să găsească obiecte din ce în ce mai slab vizibile în cer, la distanţe mai mari decât SDSS a încercat înainte. Sistemele de camere şi specgrafele Telescopului Fundaţiei Sloan de 2,5 m de la Observatorul Punctului Apache din New Mexico a trebuit să fie reconstruit complet.

“We optimized the BOSS spectrographs for mapping exactly these galaxies.” „Lumina galaxiilor îndepărtate ajunge pe Pământ transformată în infraroşu,” spune Natalie Roe, director la Divizia de Fizică a Laboratoarelor Berkeley şi cercetător tehniciam al BOSS, cea care a condus construcţia spectrografului. Am optimizat spectrograful BOSS tocmai pentru a cartografia aceste galaxii.”

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Noi Piramide in Egipt?

Două posibile complexe conţinând piramide se poate să fi fost găsite în Egipt, conform Google Earth, într-o imagine prinsă de...

Închide