O a ”patra stare a materiei”, exotică a fost descoperită la suprafața Soarelui

0

Oameni de știință din Irlanda și Franța au anunțat o nouă descoperire majoră legată de modul în care materia se comportă în condițiile extreme ale atmosferei Soarelui.

Echipa a folosit radio-telescoape mari și camere în ultraviolet amplasate pe o navetă NASA, pentru a înțelege exotica dar puțin înțeleasa ”a patra stare a materiei”.

O erupție solară capturată de  Solar Dynamics Observatory al NASA în 2015. Imagine: NASA / SDO.

Majoritatea materiei pe care o întâlnim în viața de zi cu zi este sub formă solidă, lichidă sau gazoasă, însă majoritatea Universului este compus din plasmă – un fluid extrem de instabil și încărcat electric.

Și Soarele este compus din această plasmă.

“Am lucrat îndeaproape cu oameni de știință de la the Paris Observatory și am observat Soarele cu ajutorul unui telescop radio mare localizat în Nançay, în centrul Franței”, a spus într-o declarație de presă Dr Eoin Carley, post-doctorand la Trinity College Dublin și the Dublin Institute of Advanced Studies (DIAS).

“Combinăm observațiile radio cu cele făcute de camerele în ultraviolet pe pe naveta Solar Dynamics Observatory al NASA, pentru a vedea cum poate plasma de pe Soare să emită lumină radio ce pulsează precum un far. Știam despre această activitate de un deceniu, însă folosirea unor aparate amplasate atât pe sol cât și în spațiu ne-a permis să vedem pentru prima dată pulsurile radio și să vedem exact cum devine plasma de neoprit în atmosfera solară”.

Studiul comportamentului plasmei de pe Soare permite o comparație a modului în care aceasta se comportă pe Pământ, unde se fac eforturi mari pentru a construi reactoare de fuziune nucleară ținute în siguranță de câmpuri magnetice. Acestea sunt generatoare de energie nucleară mult mai sigure, mai curate și mai eficiente decât verișoarele reactoare de fisiune nucleară pe care le folosim în acest moment.

“Fuziunea nucleară este un tip diferit de energie nucleară ce pune atomii de plasmă la un loc, spre deosebire de fisunea nucleară care îi desparte”, a declarat Peter Gallagher, profesor la DIAS și colaborator la proiect.

“Fuziunea este mult mai stabilă și mai sigură, nu are nevoie de combustibil extrem de radioactiv, iar majoritatea deșeurilor rezultate din fuziune sunt sub formă de heliu inert”.

“Singura problemă este că fuziunea nucleară este extrem de instabilă. Imediat cum plasma începe să genereze energie, un proces natural oprește reacția. În timp ce comportamentul de oprire este ca o componentă inerentă de siguranță – reactoarele de fuziune nu pot forma reacții în lanț – acest lucru înseamnă și că este dificil să menții plasma într-o stare stabilă de generare a energiei. Studiind modul în care devine plasma instabilă pe Soare, putem învăța cum să o controlăm pe Pământ”

Lucrarea

Scris de Eddie Gonzales Jr. – Editor MessageToEagle.com

sursa: http://www.messagetoeagle.com/exotic-fourth-state-of-matter-in-the-suns-atmosphere-found/

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Bizarul fenomen de paralizie în somn te face să întâlnești demoni în somn

Paralizia în somn este o condiție ciudată în care simți că ești treaz dar nu te poți mișca. Se întâmplă...

Închide