Noutati despre Manuscrisele de la Marea Moarta – partea 3

0

Cunoastem, de asemenea, atat din manuscrise, cat si din multe pasaje din Noul Testament, ca atat esenienii cat si Iisus, erau in opozitie puternica cu autoritatile iudaice si in special cu cele religioase. Nu exista nici o indoiala asupra faptului ca Manuscrisele ce se prefac acum in praf includ multe pasaje in care fariseii, saduceii si scribii erau prezentati in cei mai amari termeni si tirania exercitata de acestia asupra dizidentilor esenieni este descrisa cu toate detaliile. Cunoastem faptul ca in jurul anului 104 i.C., esenienii au devenit un cult secret iar membrilor sai li s-a interzis sa discute despre credintele lor cu cei dinafara. Cunoastem faptul ca, in jurul anului 70 i.C, Invatatorul Dreptatii, liderul esenian, aparea in Templul din Ierusalim, unde denunta autoritatile si ca, in urma acestui fapt el era executat probabil prin crucificare, urmasii sai declarand ca a inviat in a treia zi si s-a ridicat la ceruri, urmand sa trimita un mare Mesia inaintea sfarsitului acestei generatii pentru a conduce judecata finala si a inaugura Imparatia Sfintilor pe pamant.

In plus, cred ca ar fi corect sa concluzionam ca evreii preferau sa nu creada ca izvorul Crestinismului provine dintr-un cult secret si obscur ca exista in ilegalitate.

Va pot asigura ca nu sunt singurul care crede ca exista o conspiratie generala pentru a ascunde continutul Manuscriselor ramase si daca e posibil sa le grabeasca distrugerea. Unul dintre acestia este acelasi John Allegro, mentionat mai devreme, care si-a pierdut pozitia de profesor la o universitate engleza, din cauza declaratiilor sale si caruia i s-a oprit orice acces viitor la Manuscrise, dupa ce a declarat ca un predecesor al lui Iisus este posibil sa fi fost crucificat cu aproximativ un secol inaintea sa. Intr-un articol intitulat „scandalul Manuscriselor nepublicate”, aparut in The Daily Telegraph din Londra, Anglia, la 18 mai 1987, acesta declara despre Manuscrise:

Ridica intrebari mult prea grele pentru gusturile savantilor. El considera ca amanarea publicarii este patetica si nejustificata. De ani de zile, colegii sai studiaza acest material care nu este doar de o importanta inestimabila, dar este si foarte sensibil din punct de vedere religios.

Dl. Allegro nu are nici un dubiu ca dovezile din Manuscrise compromit unicitatea Cestinismului ca secta „defapt”, declara el „noi cunoastem torul despre originile Crestinismului”, totusi

… aceste documente ridica valul. Insa, membrii echipelor nationale sunt toti conectati, intr-un fel, eceaziastic si cred ca sunt cumva bucurosi sa tina subiectul pe loc… dar si pentru ca au fost probleme cu manuscrisele; au devenit o echipa de fotbal politic cand Israleul a intrat cu forta in Ierusalim si l-a luat de la Iordanieni in razboiul din 1967. 

„Ele sunt,” continua el,

… acum in custodia Israelului si sunt inchise in sertare, in subsolurile muzeelor din Ierusalim, unde o bomba le poate distruge oricand. 

Acum aproximativ 30 de ani s-a specificat clar ca toti membrii echipei ce studiau manuscrisele ar urma sa faca publice documentele la care lucrau in revistele Universitatii Oxford; cu toate acestea Allegro a fost singurul membru care si-a indeplinit aceasta sarcina.

Singura solutie pentru aceasta problema, declara el,

 „este formarea imediata a unei echipe interdenominationale si a unui comitet ecumenic pentru a copleta studiul si a decide cum e mai bine sa fie relevat continutul Manuscriselor pentru publicul larg.”

Ar fi bine, a adaugat el, ca un asemenea comitet sa fie format in mare parte din cercetatori ce nu au jurmainte specifice sau obligatii catre organizatiile religioase.

Se va intampla acest lucru? Ma indoiesc. Mi-e teama ca „ascunderea” va continua pana cand Manuscrisele se vor fi transformat in praf – pierdute pentru totdeauna. Cautatorii adevarului vor trebuie sa fie satisfacuti cu ceea ce au pana acum; insa si asa, va asigur, este absolut clar si evident ca exista o relatie stransa intre cultul Esenian si Crestinismul original.

sursa:

nota: pentru cei interesati am mai gasit un site interesant, in afara celui oficial pe care vi l-am prezentat in cadrul articolului precedent, ce contine informatii prestioase depsre tot ceea ce este legat de Manuscrise:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ce spune Iisus despre reincarnare

Este evident ca traditiile evreiesti despre reincarnare erau binecunoscute lui Iisus si discipolilor sai. Confuzia apare datorita povestilor despre Iisus...

Închide