Norii de pe Pamant se imputineaza – ceva important are loc

0

O noua cercetare demonstreaza ca norii de pe Pamant se cam imputineaza, cu aproximativ un procent, in medie. Potrivit cercetatorilor acest fapt indica existenta unui proces de importanta majora. Rezultatele au implicatii potentiale pentru viitorul climat global.

Cercetatori de la University of Auckland din Noua Zealanda au analizat primii 10 ani de masuratori extrem de precise (din martie 2000 pana in februarie 2010) de la Multi-angle Imaging SpectroRadiometer (MISR) instalat pe naveta spatiala Terra a NASA. Studiul, publicat recent in revista Geophysical Research Letters, a dezvaluit o tendinta de descrestere a inaltimii plafonului de nori. Inaltimea medie globala a scazut cu aproximativ 1% in fiecare decada, sau cu aproximativ 30 – 40 de metri. Cauza majoritara a scaderii acestei inaltimi a fost cauzata de existenta a mai putini nori la altitudini foarte mari.

Conducatorul studiului, Roger Davies spune ca desi studiul este prea scurt pentru a obtine un verdict definitiv, acesta ofera o viziune a faptului ca ceva umportant ar putea loc acum. Monitorizarea pe termen si mai lung este absolut necesara pentru a determina legatura cu temperaturile globale. O reducere semnificativa a inaltimii plafonului de nori ar permite Pamantului sa se raceasca mai eficient, reducandu-se suprafata de transfer si potential reducand efectele incalzirii globale. Acesta ar putea fi un „mecanism de fee-back negativ” – o schimbare cauzata de incalzirea globala, efectul fiind directionat catre a contracara efectele acesteia. „Nu stim exact de ce scade inaltimea plafonului de nori”, spune Davies.

Aceasta imagine a norilor deasupra sufului Oceanului Indian a fost surprinsa pe 23 iulie 2007 de catre una dintre camerele plasate invers (catre nord) a Multi-angle Imaging SpectroRadiometer (MISR) de pe naveta spatiala Terra, apratinand NASA. Fotografie: NASA/JPL-Caltech

„Insa aceasta schimbare trebuie ca este datorata unei schimbari a modelelor ce dau nastere norilor la mare altitudine”.

Naveta spatiala  are misiunea sa continue sa stranga date pentru urmatorul deceniu. Cercetatorii vor continua sa monitorizeze datele de la MISR indeaproape pentru a observa daca aceasta tendinta continua.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Lacul

'The Lake' Overall winner - CHRONOS film festival 2013 from geoff tompkinson on Vimeo. Ai privit vreodata in oglinda sufletului...

Închide