Noi informatii despre primele dinastii egiptene

0

Pana acum nu au existat dovezi verificabile in legatura cu datele cronologice pentru primele opt dinastii egiptene. Acum, o echipa de cercetatori britanici a reusit sa recreeze linia cronologica pentru primele opt dinastii ce au codus Egiptul antic intre 4.500 si 2.800 iC. Folosindu-se de dovezi arheologice, modele matematice si 100 de datari cu carbon radioactiv, arheologii au descoperit ca primul conducator Regele Aha a condus Egiptul intre 3.111 si 3.045 iC – cu mai bine de 500 de ani mai devreme decat se estimase anterior. 

Naqda Label este impartita in trei regiuni. Grupul cel mai din dreapta a fost interpretat cel mai adesea ca numele Nebti a lui Menes. Fotografie: http://www.ancient-egypt.orga

Noua imagine asupra derularii in timp a conducerii Egiptului demonstreaza ca statul teritorial s-a dezvoltat de la primele organizari primitive intr-un timp foarte scurt: 600 de ani.

„Originile Egiptului se afla undeva la o mie de ani inainte de construirea piramidelor, ceea ce s-a nascut din faptul ca intelegerea noastra in legatura cu modul in care si de ce s-a format acest puternic stat se bazeaza numai pe dovezi arheologice”, declara Dr Michael Dee, conducator al studiului, de la Research Laboratory for Archaeology de la University of Oxford.

„Nu exista nicio inregistrare dinaintea celei de-a treia dinastii, asa ca a trebuit sa ghicim cand a inceput Prima Dinastie vitala, ceea ce a condus la dezvoltarea scrisului si a agriculturii”.

Linia noua temporala dezvaluie lungimea domniilor, care sunt apropiate de ceea ce ne-am astepta in materie de speranta de viata, spun autorii studiului. Statul Egiptean este deseori ca incepand de la domnia regelui Aha. Regele Aha – Aha (sau Hor Aha sau Horus Aha inseamna „Vulturul luptator”), probabil fiul lui Narmer si a reginei acestuia, Nethhotep este numit in Piatra Palermo si este de cele mai multe ori privit ca fiind primul faraon al primei dinastii.

El a fost un mare conducator. El este considerat de catre multe autoritati ca fiind Menes – fondatorul primei dinastii si primul Rege care a unificat Egiptul si in acelasi timp egiptologii sut inca nesiguri in legatura cu personalitatea lui obscura. Deci, „Cine a fost Menes?” este inca una dintre cele mai mari intrebari ce ii incearca pe egiptologi. Totusi, un sigiliu de lut de sub un mormant descoperit de catre arheologii de la German Archaeological Institute si atribuite Regelui Den a fost refacut, acesta indicand catre o secventa a regilor dupa cum urmeaza: Narner, urmat de Aha, Djer, Djet si Den. O alta secventa recuperata completeaza imaginea adaugandu-i pe Anedjib, Semerkhet si pe Qa’a. Numele regilor sunt toate precedate de figura unui caine – Wepwawet „Deschizatorul Cailor”.

Se stiu foarte putine despre provenienta Pietrei Palermo, insa impreuna cu lista de regi inscriptionata pe zidurile templelor si cu papirusurile care se pastrau in temple si in arhivele palatelor, a fost fara niciun dubiu sursa de inspiratie pentru Manetho atunci cand acesta a compilat istoria Egiptului. Fotografie: http://www.touregypt.net

Aceste informatii arata ca perioada pre-dinastica – atunci cand locuitorii ce traiau de-l lungul Nilului au inceput sa construiasca asezaminte permanente si sa se concentreze pe agricultura – a fost mai scurta decat se credea pana acum.


Cercetatorii au mai descoperit ca aceasta perioada pre-dinastica, atunci cand locuitoii din apropierea Nilului au construit primele asezari permanente a fost probabil mai aproape de anul 3.700 iC, decat de 4.000 iC, precedata fiind de epoca Neolitica, ce s-a terminat mai tarziu si a durat mai mult decat se banuia.


Datele din cronologie pentru fiecare rege se crede ca au o abatere de maxim 32 de ani (68% probabilitate). Ei au condus un teritoriu ce se intindea similar Egiptului de azi, avand o granita in sud la Asuan, Marea Mediterana in nord si in est zona care se cheama azi Fasia Gaza.

„Acest nou studiu prezinta noi dovezi din studiul datarilor cu carbon radioactiv, ce schimba cronologia primilor conducatori dinastici ai Egiptului antic si care sugereaza va Egiptul s-a format mult mai rapid decat se credea anterior”, spune Dr. Dee.

.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un dispozitiv antic de detectare a cutremurelor

Personajul despre care vorbim este probabil unul dintre primii oameni de stiinta care au propus ideea ca Universul este infinit...

Închide