Noi descoperiri la Stonehenge

0

Noi roci vulcanice descoperite de arheologi britanici

Arheologii au dat publicităţii o viziune artistică despre cum arăta cel de-al doilea cerc descoperit la o milă de Stonhenge.

Desenul [dreapta] arată senzaţionala descoperire a unui „Stonhenge albastru” de către o echipă condusă de arheologi de la Universităţile din Manchester, Sheffield şi Bristol pe malul de vest al râului Avon luna trecută.

Profesorul Julian Thomas de la Universitatea din Manchester şi co-director al Proiectului Malului Râului de la Stonhenge spune că monumentul era un cerc format din pietre albastre, aduse din munţii Preseli din Ţara Galilor, undeva la 150 de mile şi aproximativ cu 5,000 de ani în urmă.

Totuşi pietrele, spune el, au fost mutate de atunci, lăsând în urma lor nouă gropi neacoperite. Echipa crede că erau parte dintr-un ansamblu circular de 25 pietre verticale.

Acest nou cerc de pietre are 10 m în diametru era înconjurat de un şanţ ce avea un mal de pământ la exterior (henge).

Pietrele verticale marchează sfârşitul căii ce ducea de la râul Avon la Stonehenge, o rută procesională lungă de 2,8 km construită la sfârşitul Epocii de Piatră – perioada Neolitică.

Şanţul cu mal de pământ exterior din jurul pietrelor a fost construit în jurul anului 2,400 d.C., dar capetele de săgeţi găsite în cercul de piatră indică faptul că pietrele au fost aşezate acolo cu cel puţin 500 de ani înainte.

Atunci când nou descoperitele pietre au fost înlăturate de către triburi din Neolitic, se poate ca ei, conform spuselor echipei, să le transporte la Stonehenge pentru a fi încorporate în majora reconstrucţie din jurul anului 2,500 d.C.

Arheologii ştiu că după această dată complexul de la Stonehenge era compus din 80 pietre din Ţara Galilor şi 83 pietre locale, calcaroase. Câteva dintre pietrele albastre ce străjuiau malul râului stau acum probabil în centrul complexului de la Stonehenge.

Descoperirea poate confirma teoria Proiectului Malului Râului de la Stonehenge prin care râul Avon lega un tărâm al viilor – marcat de cercuri construite din lemn şi case în amonte în satul Neolitic al Durrington Walls (descoperit de către echipă în 2005) – de un tărâm al morţii marcat de către Stonehenge şi acest nou cerc de piatră.

Echipa speră să dateze cu carbon vârfurile de coarne de cerb găsite în sit – folosite de către constructori pe post de târnăcoape – pentru a prezenta nişte date mai concrete.

Datele vor releva dacă cercul a fost construit atunci când alte 56 de pietre albastre au fost plasate la Stonehenge – în decada după anul 3,000 d.C.

Profesorul Mike Parker Pearson de la universitatea din Sheffield, Director al programului spune: Se poate ca Stonehenge-ul Albastru să fie locul unde cei decedaţi îşi începeau ultima călătorie către Stonehenge.

” Nu sunt mulţi oameni care ştiu că Stonehenge era cel mai mare cimitir al Marii Britanii la vremea aceea. Poate că cercul albastru era locul unde oamenii erau arşi înainte ca cenuşa lor să fie înmormântată la Stonehenge.”

Profesor Julian Thomas de la Universitatea din Manchester, co-director, spune:

” Implicaţiile acestei descoperiri sunt imense. Acestea sunt dovezi irefutabile ale faptului că această porţiune a râului Avon era zona centrală a vieţii religioase a oamenilor care au construit Stonehenge-ul. Vechile teorii despre Stonehenge care nu explică importanţa evidentă a râului trebuie regândite. Nu există o dovadă clară a unei orientări sau a unei intrări pentru acest cerc. Solul care a umplut gropile acolo unde pietrele au fost înlăturate era plin de cărbune, demonstrând că s-au ars multe lemne acolo. Cu toate acestea aici nu era un loc unde lumea trăia: ceramica, oasele de animale, resturile alimentare şi uneltele din silex folosite în viaţa domestică ce au fost folosite în Epoca de Piatră erau absente.”

Dr Josh Pollard de la Universitatea din Bristol, co-director, explică:

 ” Este o descoperire extraordinară. Nou descoperitul cerc şi şanţ trebuie să fie considerate parte integrantă din complexul de la Stonehenge decât ca un monument separat şi oferă o viziune extraordinară despre istoria faimosului ei vecin. Locaţia sa demonstrează încă o dată importanţa râului Avon în ritualurile şi ceremoniile funerare din perioada Neoliticului.”

Proiectul Malului Râului de la Stonehenge e condus de un consorţiu de echipe universitare. Este condus de Profesor Mike Parker Pearson de la Universitatea din Sheffield, împreună cu co-directorii Dr Josh Pollard (Universitatea din Bristol), Profesor Julian Thomas (Universitatea din Manchester), Dr. Kate Welham (Universitatea din Bornemouth) şi Dr. Colin Richards (Universitatea din Manchester). Excavaţiile din 2009 au fost sponsorizate de către Societatea National Georgraphic, Google, Societatea Anticariatelor din Londra şi Societatea Anticariatelor din Nord.

Proiectul este fondat de către Consiliul de Cercetare a Umanităţii şi Artelor şi Institutul Regal de Arheologie.

Majoritatea rămăşiţelor cercului rămân în conservare pentru cercetări ulterioare, iar excavaţiile din 2009 au fost umplute la loc.

sursa:

notă personală: pentru că am primit ajutor la traducere pentru acest articol şi pentru că punctate două elemenete esenţaile revin la traducerea articolului mai întâi şi apoi la concluzii. „Bluestone nu este altceva decat o roca vulcanica, de tip bazalt…mai precis dolerit, care nu contine olivina.”  (citez din Constantinescu Ileana care a făcut această precizare foarte importantă). Aceasta e prima completare şi foarte importantă pentru că e vorba despre adevăr şi nu despre o interpretare pe care am dat-o din necunoaştere.

Apoi e vorba despre faptul că acum 5,000 de ani oamenii nu erau atât de primitivi pe cât noi ni-i imaginăm. E o greşeală să aşezăm ceva ce nu înţelegem foarte profund şi să îl interpretăm prin prisma unui stil de viaţă actual şi al capacităţilor actuale ale oamenilor. Trebuie să lăsăm mereu uşa deschisă către acea parte din noi pe care o intuim şi care din când în când, în ultimii ani din ce în ce mai des, îşi arată prezenţa. E vorba despre ceea ce noi numim greşit azi extrasenzorial. Dacă laşi imaginaţia să te poarte în acel timp şi accepţi că omul pe atunci nu gândea raţional atât de profund dar era într-o măsură mai mare decât suntem noi azi inter-conectaţi şi conştienţi poţi să înţelegi mai uşor unele dintre misterele vechiului. Vechi pe care o să ai surpriza să îl regăseşti iar în unele elemente ale viitorului.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
R.E.M.

Noaptea. Dimetiltriptamină. Random eye movement. Somn. Salt în astral cu ajutorul corpului astral. Practic o imersiune ca o infuzie într-o...

Închide