Nebuloasa Rosette din constelația Monoceros și centrul ei misterios

0

De câteva decenii bune, astronomii încearcă să explice discrepanța dintre dimensiunea și vârsta cavității centrale din Nebuloasa Rosetta și a stelelor sale centrale.

Dimensiunea și vârsta cavității observate în centrul nebuloasei Rosette este prea mică pentru a fi comparată cu vârsta stelei centrale.

Nebuloasa Rosette . Imaginea se bazează pe datele obținute ca parte din  the INT Photometric H-Alpha Survey al Planului Galactic de Nord, pregătită de Nick Wright, de la Keele University, în colaborare cu IPHAS Collaboration

Acum, cercetători de la the University of Leeds, ne oferă o explicație. Prin simulări de calculator, astronomi de la Universitățile din Leeds și Keele, au descoperit formarea nebuloasei. O structură subțire în formă de disc a norilor ce îndepărtează vânturile stelare departe de centrul norului pare să fie cauza pentru dimensiunea mică a cavității centrale.

Nebuloasa Rosette din Calea Lactee, se întinde pe aproximativ 100 de ani lumină și se află la aproximativ 5.000 de ani lumină de Pământ. Ea poate fi observată cu ajutorul unui telescop mic îndreptat către constelația Unicornului (Monoceros).

Acest gaz molecular gigantic – cunoscut pentru forma sa de trandafir și golul caracteristic din centru – este foarte posibil să fie sub forma unui nor molecular de tip foiță mai degrabp decât de formă de disc gros, după cum sugerează mulți fotografi.

“Stealele masive ce formează conglomeratul central al nebuloasei Rosette au câteva milioane de ani vechime și se află la jumătatea ciclului lor de viață”, a declarat Dr Christopher Wareing, conducător al studiului, într-o declarație de presă.

“La vârsta lor ne așteptam că vânturile stelare ar trebui să curgă libere și, în consecință cavitatea centrală ar trebui să fie de zece ori mai mare”.

“Am simulat răspunsul din partea vânturilor stelare și frmarea nebuloasei în diverse modele de nori moleculari, care au inclus o sferă masivă, un disc filamentar gros și unul subțire, toate create din același nor inițial de densitate mică”.

“Discul subțire a fost cel care a reprodus forma fizică – dimensiunea cavității, forma și alinierea câmpului magnetic – a nebuloasei, la o vârstă compatibilă cu stelele centrale și puterea vânturilor acestora”.

“Faptul că avem un model care reproduce atât de acurat forma fizică și este în concordanță cu datele observate, fără să ne propunem să facem acest lucru, este un lucru extraordinar”, a adăugat Dr Wareing.

Cele nouă simulări efectuate au avut nevoie de de o jumătate de milion de de ore de procesare – echivalentul a 57 de ani pe un computer desktop uzual.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/rosette-nebula-in-constellation-monoceros-and-its-puzzling-center/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Problema „descoperirii sinelui”

“Sinele este un stil de a fi, ce este în continuă expansiune în procesul definirii, afirmării, reviziilor și a creșterii,...

Închide