Ascultarea muzicii clasice moduleaza gene responsabile cu functionarea cerebrala

0

Cu toate ca in toate societatile era comuna asultarea muzicii, determinantii bilogici legati de ascultarea muzicii sunt in general necunoscuti. Conform unui nou studiu, ascultarea muzicii clasice amplifica activitatea genelor care sunt implicate in secretia si transportul dopaminei, neurotransmisiile sinaptice, in procesul de invatare si memorare, dar si in micsorarea activitatii genelor responsabile de procesul de neurodegenerare. Unele dintre genele responsabile de accelerarea acestui proces erau cunoscute a fi responsabile de invatarea cantecelor si al cantatului in cazul pasarilor, sugerand un fundal evolutiv comun al perceptiei sonore pentru mai multe specii.

Ascultarea muzicii este o functie cognitiva complexa a creierului uman, care este bine cunoscuta pentru faptul ca induce mai multe schimbari neuronale si fiziologice. Totusi, fundalul molecular care sustine efectele ascultarii muzicii sunt in mare necunoscute. Un grup de studiu din Finlanda, a investigat modul in care ascultarea muzicii clasice afecteaza profilul expresiei genelor atat in cazul participantilor cu experienta in muzica cat si a celor fara experienta. Toti participantii au ascultat Concertul pentru vioara Nr. 3, in G-major, de W.A. Mozart pentru cel putin 20 de minute.

Ascultarea muzicii a amplificat activitatea genelor implicate in secretia si transportul dopaminei, a functiei sinaptice, in invatare si memorie. Una dintre genele amplificatoare, synuclein-alfa (SNCA) este cunoscuta ca gena de risc pentru boala Parkinson, localizata in zona din creier care este cel mai mult legata de aptitudinile muzicale, dintre toate zonele. SNCA este de asemenea cunoscuta pentru contributia la invatarea cantecelor in cazul pasarilor.

„Cresterea raspunsului celular la anumiti stimuli (amplificarea) unor gene cunoscute pentru faptul ca sunt responsabile pentru invatarea si cantatul pasarilor sugereaza un fundal evolutiv comun in cazul perceptiei auditive intre pasarile cantatoare si oameni”, spune Dr. Irma Järvelä, conducatorea studiului. Din contra, ascultarea muzicii a condus la descresterea raspunsului celular la stimuli (micsorarea) in genele care sunt asociate cu neurodegenerarea, evidentiind rolul neuroprotector al muzicii.

„Efectul a fost detectabil numai in cazul participantilor cu experienta in muzica, sugerand importanta famialiarizarii si experientei in cazul efectelor induse de catre muzica”, a remarcat unul dintre cerectatori. Descoperirile ofera noi informatii in legatura cu trecutul genetic molecular al perceptiei muzicale si a evolutiei acesteia, dar in acelasi timp pot oferi si noi indicii in legatura cu mecanismele moleculare ce sustin terapia muzicala.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Influentele filosofiei vedice asupra ideilor lui Nikola Tesla in legatura cu Energia libera

Stiinta functioneaza mai bine atunci cand este in armonie cu natura. Daca le punempe amandoua la un loc, putem descoperi...

Închide