Muzeul zeilor – o poveste geologica – partea 1

1

Daca v-as spune ca zeii sculptau piatra in sudul Illinois-ului (nota: intr-un mod bizar de asemenator cu babele noastre de pe platoul de la Sfinx), m-ati crede? Nu, stiu, si eu am gandit la fel: Vestul Americii. Plin de campuri de porumb. Plictisitor. Eu sunt nascut in Indiana. As fi putut sa jur ca nu exista nicio pietricica pe o raza de 800 km. Cat de gresit…

Treceti de acea zona peste care a fost asezata vasta crusta de gheata continentala, care a aplatizat totul si a lasat in urma dezpozite geologice total neinteresante. Nu trebuie sa mergeti prea mult, doar 24 km. la nord de Shawnee Hills. De aici, lucrurile incep sa devina cel putin interesante. Aici sunt roci. Continuati catre sud, spre dealuri. Apoi: uimire!Image shows a line of large mushroom-shaped rock formations in a deciduous forest.

Deodata, relieful arata ca in vest. Nu este nicio surpriza ca localnicii au denumit aceasta zona salbatica plina de formatiuni geologice fantastice „Gradina zeilor„. Arata ca si cum niste entitati supranaturale ar fi crescut aici, ca ciupercile. Si daca judecam dupa modelele psihedelice din roca, acestea nu sunt ciupercile obisnuite pe care le consumati la cina.

Cum se poate crea asa ceva?

Aceata este intrebarea pe care mi-am pus-o, atunci cand colega de , Briannea postat acea fotografie remarcabila de la care a pornit totul. Cautand un raspuns la aceasta intrebare, am calatorit in timp, intr-un Illinois cu mult mai exotic decat cel de azi si am descoperit procese naturale simple care creaza opere de arta extraordinare (nota: cateodata, intr-adevar, linia de demarcatie dintre o creatie umana foarte veche si munca naturii este greu de facut, mai ales cu lucrari extrem de vechi, de dinaintea potopului) – fara interventia zeilor. Ultimul lucru de care are nevoie Illinois sunt niste zei megalitici magici sub forma de ciuperci, care sa creasca peste tot.

Apus de soara in Gradina zeilorin Shawnee National Forrest, Illinois, SUA. Foto: Daniel Schwen.

O  din trecut

Viata insemna de multe ori o zona de plaja in anticul Illinois, ba chiar un fund de mare. Din timpul sfarsitului Cambrianului pana la finalul erei Carboniferului, mijlocul Americii de Nord a gazduit, in mod repetat, o mare in interiorul continentului. Forte titanice au rupt crusta, iar placile tectonice s-au ciocnit si munti au rasarit peste tot, facand ca oceanul sa se mute catre nord, apoi sa se retraga din sud. Sedimentele oceanice s-au depus de-a lungul sutelor de milioane de ani in care a avut loc acest proces: timpul, presiunea si reactiile chimice le-a transformat intr-un sandwitch multietajat de calcare, gresii si sisturi de argile. Eroziunea a sters unele straturi din cand in cand, insa raman inca mii de metri.

Acum 320 milioane de ani, in timpul epocii Penssyvanian-ene, regiunea ce avea sa devina Gradina zeilor era un taram traversat de rauri de la nord catre sud-vest. Nisipul se depozita, purtat de catre curentii rapizi, in canale de rauri si delte care se revarsau in mare. Putem vedea ramasitele acestor sisteme stravechi in depunerile in cruce si urmele de valuri pastrate in roci. Curentii raului si ai marii erau puternici, carand cu ei sedimentele fine si moi si lasand in urma granule de cuart si pietris. Acest loc trebuie ca a fost o plaja minunata, unde puteai lenevi in era calda a Paleozoicului si pana mai tarziu. Pacat ca ingredientele pina-colada nu se descoperisera inca. (nota: trebuie notat ca autorul acestui articol are o apetenta pentru un anumit tip de discurs semi-umoristic, realist, care da o nota aparte povestii)

Un inceput stancos

Paradisul din Pennsylvania nu putea sa tina la nesfarsit, desigur. Dupa ce s-au depus minunatele granule de nisip, marea si riviera si-au spus au revoir. Nisipul in cauza, care se afla acum ingropat sub aproximativ 1.5 km de sedimente, ce s-au intarit pana la stadiul de roca sub efectul proceselor ca au avut loc, au fost ridicate mult peste nivelul marii, fracturate si apoi decopertate de acoperamnantul lor. Plajele au devenit Pounds Sandstone, membru al formatiunii Caseyville, pregatite fiind in acest stadiu de a deveni Gradina zeilor.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Patru moduri creative de a incalzi si lumina casa fara electricitate – partea 2

Ghiveci de lut si lumanari Pentru a incalzi o mica zona nu aveti nevoie decat de cativa centi pe zi,...

Închide