Musculitele de otet demonstreaza semne de inteligenta inainte de a actiona

0

Musteculitele de otet „gandesc” inainte de a actiona, declara cercetatori de la University of Oxford’s Centre for Neural Circuits and Behaviour. Cercetatorii in neurostiinte au demonstrat ca musculitelor de otet le ia mai mult timp pentru a lua deciziile mai dificile.

140522141426-large

In experientele in care musculitele de otet au trebuit sa distinga intre concentratii diferite ale unor mirosuri, cercetatorii au descoperit ca mustele nu actioneaza instinctiv sau impulsiv. In schimb, ele par sa acumuleze informatii inainte de a lua o alegere. Strangerea informatiilor inainte de a lua o decizie a fost considerata un semn de inteligenta inalta, precum cele intalnite la primate si oameni. „Libertatea fata de impulsurile automate este considerata un semn al cognitiei sau inteligentei”, spune Profesor Gero Miesenböck, in ale carui laboratoare s-au facut experimentele.
„Descoperirile noastre demonstreaza ca musculitele de otet au o capacitate mentala surprinzatoare, ce anterior nu a fost observata”. Cercetatorii au descoperit si faptul ca gena FoxP, ce este activa intr-un mic grup de aproximativ 200 de neuroni, este implicata in luarea deciziilor in creierul musculitelor. Descoperirile au fost publicate in revista Science. Experimentele au fost fondate de catre Gatsby Charitable Foundation, de catre US National Institutes of Health si de Oxford Martin School.
Cercetatorii au observat Drosophila cand alege intre doua concentratii diferite ale aceluiasi miros, atunci cand acestea vin dinspre cele doua capete ale unei camere inguste, invatate fiind sa evite una dintre cele doua concentratii. Atunci cand cele doua concentratii au fost extrtem de diferite si usor de diferentiat, musca a luat decizia rapid si aproape de fiecare data a zburat catre capatul corect al camerei. Atunci cand concentratiile au fost foarte asemenatoare si greu de distins intre ele, musculitelor le-a luat mult mai mult timp sa ia o decizie si au facut mai multe greseli. Cercetatorii au putut observa ca modelele matematice care descriu mecanismele luarii deciziei la oameni si la primate se potrivesc cu cele ale musculitelor de otet.
Cercetatorii au descoperit si faptul ca musculitelor cu mutatii ale genei FoxP le-a luat mai mult timp sa ia o decizie decat in cazul celor normale, atunci cand mirosurile au fost greu de diferentiat – ele au devenit indecise. Cercetatorii au urmarit activitata genei FoxP pana intr-un grup mic de 200 de neuroni, din totalul de 200.00 din creierul unei musculite de otet. Acest fapt inseamna ca acesti neuroni sunt implicati in procesul de strangere a dovezilor pe care musculitelor le strang inainte de a lua o decizie.
Dr Shamik DasGupta, conducatorul studiului explica: „Inainte de luarea unei decizii, circuitele cerebrale colecteaza informatiile la fel cum o galeata strange apa. Odata ce informatia a ajuns la un anumit nivel, decizia este initiata. Atunci cand FoxP este defecta, fie fluxul de informatii in „galeata” este redus la un picurat, fie „galeata” are gauri in ea. Musculitele de otet au o gena FoxP, in timp ce oamenii au patru tipuri. Tipologiile umane FoxP1 si FoxP2 au fost asociate pana acum cu limbajul si dezvoltarea cognitiva. Ele au fost legate si de si de abilitatea de a invata secvente fine de miscare, precum cantatul la pian.
„Nu stim de ce aceste gene apar in diverse procese mentale precum limbajul, luarea deciziilor si invatarea motorie”, declara Profesor Miesenböck. Totusi el speculeaza: „O caracatreistica ce este comuna tuturor acestor procese este ca ele se dezvolta cu timpul. FoxP poate fi extrem de important in legaturi neuronale pentru a produce si a procesa secventele temporale in creier”. Profesor Miesenböck adauga: „FoxP nu este o gena a limbajului, o gena a luarii deciziilor, si nici chiar o gena a procesarii teporale sau a inteligentei. Ceea ce ne dezvaluie FoxP este o unealta pentru a inteege care sunt circuitele cerebrale implicate in acest proces. Ne-a condus deja la o zona din creier care este importanta in luarea deciziilor”.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sase alternative naturale la ibuprofen

Exista mai multe motive pentru care ar fi bine sa evitati sa luati aspirina sau ibuprofen prea des. Poate cautati...

Închide