Motilla del Azuer, o ciudată fortăreață veche de 3.200 de ani

0

Motilla del Azuer este o fortăreață impresionantă și ciudată din Peninsula Iberică. Localizată în zona centrală a Spaniei, numită La Mancha, ea a fost construită în timpul Epociide Bronz și conșine cel mai vechi puț descoperit în Peninsula Iberică.

Situl de la Motilla del Azuer se găsește la câțiva kilometri de orașul Daimiel (Cidad Real), pe malul stâng al râului Azuer.

Stânga: Turnul central; Dreapta: Structură hidraulică situată în interiorul fortificațiilor. Imagine: Antiquity, Department of Archaeology, Durham University

Structurile de la Motilla del Azuer (legate de managementul apei și de producția agricolă) conțin cel mai vechi puț din zonă, iar arheologii suspectează că zidurile fortăreței erau folosite pentru a proteja și gestiona viețile oamenilor ce trăiau în această așezare:

Pentru a proteja apa din puț, pentru a depozita și procesa cereale la scară largă, ocazional pentru a ține animalele și pentru a produce piese de ceramică sau alte artefacte domestice.

Vedere aeriană a Motilla del Azuer cu fortificațiile centrale și așezările din împrejurimi. Imagine: artravelviajes.com

Fortăreață antică Motilla del Azuer are un diametru de aproximatic 50 de metri și se compune dintr-un turn, două închideri cu ziduri și o mare curte interioară.

Miezul fortăreței este compus dintr-un turn de cărămidă cu plan pătrat, având 7 metri înălțime pe laturile de est și vest și un interior accesibil prin intermediul unor rampe așezate în coridoare înguste, ce conferă a anumită atmosferă locului.

Accesul în turn se face tot cu ajutorul unor rampe din interiorul unor coridoare înguste.

Ruinele de la Motilla del Azuer. Imagine: artravelviajes.com

Un număr mic de adulți și copii și-au contruit casele în jurul fortăreței și au trăit ca o comunitate. Cantitatea mare de muncă necesară construcției și mentenanței fortificațiilor impresionante sunt cu mult peste ceea ce putea oferi grupul social ce a ocupat aceste locuri.

Zidurile protejau apa, colectată cu ajutorul acelui puț. Puțul a fost folosit în timpul diferitelor faze de ocupație prin care a trecut așezarea.

Motilla del Azuer – Zidurile protejau apa. Imagine: artravelviajes.com

Totuți, un nou studiu arată că ”Motillas” nu erau zone de înmormântare, așa cum se credea până acum. Ritualurile funerare implicau o inhumare individuală în gropi, ocazional acoperite cu lucrări executate din piatră sau plăci mari de rocă. În unele morminte de copii, ritualul folosea și unele urne de ceramică.

Corpurile apar întotdeauna într-o poziție flexată, iar mormintele sunt de obicei plasate lângă zidurile locuinței sau lângă linia externă a fortificației.

Antica fortăreață Motilla del Azuer. Imagine: artravelviajes.com

Zeii mormintelor sunt puțin și slabi reprezentați, cu toate că unii adulți au fost descoperiți îngropați cu vase de ceramică și cu pumnale de cupru sau alte obiecte personale. Analizele antropologice ne informează despre patologiile populației, care erau majoritar procese infecțioase cauzate de stresul nutrițional și de condițiile de sămătate precare.

Scris de – Ellen Lloyd – AncientPages.com

sursa: http://www.ancientpages.com/2018/11/13/motilla-del-azuer-impressive-and-unusual-3200-year-old-fortress/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cercetătorii au descoperit o moleculă ciudată ce înmagazinează energia solară 18 ani

Una dintre cele mai mari probleme care oprește răspândirea pe scară largă a energiilor regenerabile este stocarea energiei. Unde stochezi...

Închide