Modul in care ochii isi iau culoarea este absolut uimitor

0

Staiti ca nu pigmentul este cel care da culoarea verde sau albastra a ochilor? De fapt, fiecare culoare pe care o vedem in natura este rezultatul dispersarii luminii colorate. Acelasi lucru se intampla si in cazul culorilor ochilor, datorita fenomenului cunoscut sub numele de coloratie structurala, fenomen intalnit si in cazul animalelor marine, al insectelor sau al pasarilor. Este ceea ce Paul Van Slembrouck explicain sau de pe site-ul Medium.

Haideti sa privim structura ochiului uman pentru a intelege mai bine fizica culorilor ochilor. Irisul, partea colorata a ochiului, este format din doua straturi de celule – stroma, stratul frontal si epiteliul, startul posterior. Epiteliul contine pigmenti de culoare inchisa, ceea ce face ca in iris sa apara aceste mici firisoare inchise la culoare, in timp ce stroma este formata din fibre de colagen incolore. In unele cazuri stroma poate contine melanina, iar in altele sa contina depozite excesive de colagen. Acesti doi factori joaca un rol crucial in determinarea culorii ochilor.

Ce anume este diferit in cazul fiecarei culori de ochi?

Sa incepem cu ochii caprui, ale caror fizica este destul de simpla. Stroma acestora are o concentratie mare de melanina, care absoarbe majoritatea luminii care intra in ochi, astfel facandu-i inchisi la culoare.

Ceva asemanator se intampla in cazul ochilor maslinii, care contin o cantitate mica de melanina in stroma, astfel incat disperseaza ceva lumina in atmosfera. Acest fenomen face ca maronul si bleul sa se amestece, ceea ce rezulta intr-o culoare ce combina nuante de maron, verde si galben.

Ochii verzi contin o concentratie extrem de mica de melanina si nu au depozite de colagen. De aceea, o mica parte din lumina care intra in ei este absorbita de catre melanina, in timp majoritatea este dispersarii in atmosfera, sdatorita fenomenului numit Efectul Tyndall, care produce o nuanta albastruie. Ca rezutat, ochii par verzi.

Ochii cenusii functioneaza intr-un mod diferit. Ei nu contin melanina, insa au colagen in cantitati mari, care interfereaza cu Efectul Tyndall, blocand nuantele albastre. De aceea toate lungimile de unda sunt dispersate in mod egal, ceea ce produce efectul unor ochi gri.

Modul in care ochii albastri sunt perceputi astfel, este cel mai impresionant, si nu spun acest lucru pentru ca am eu ochii albastri ci pentru ca acesta este in intregime structurala. Ce inseamna acest lucru? Ochii albastri au o stroma fara culoare, fara nicio urma de melanina si niciun depozit de colagen. De aceea, intreaga lumina care intra in ochi este dispersata inapoi in atmosfera si permite Efectului Tyndall sa isi faca treaba, creand culoarea albastru pur. Practic inseamna ca ochii albastri nu au o culoare a lor si sunt complet dependenti de cantitatea de lumina in momentul in care te uiti la ei.

Cat de fascinant este? Pare ca vechea comparatie poetica a ochilor albastri cu cerul sau cu marea este practic destul de exacta pana la urma!

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Mantra compasiunii: OM MANI PADME HUM

“Tot ceea ce se vede, este legat de ceea ce nu se vede.” ~ Novalis Mantra atat de purificatoare si...

Închide