Misterul clemelor metalice antice

0

Clemele metalice antice descoperite in cadrul constructiilor megalitice, ale templelor sau monumentelor preistorice de pe tot globul sunt unul dintre cele mai mari mistere ale tuturor timpurilor. De ce ar fi folosit sau ar fi avut nevoie constructorii de mici cleme metalice pentru a tine blocuri gigantice de piatra la un loc? Cum de s-a raspandit aceasta tehnologie in Egiptul antic, Peru pre-Columbian sau Cambodgia acum mii de ani? Aceste tari sunt separate de mii de kilometri. Cine i-a invatat pe acesti stramosi sa foloseasca aceasta tehnologie?

Folosirea clemelor metalice in foma de T a fost descoperita la Tiahuanaco, Ollantaytambo, Koricancha si la situl Yuroc Rumi, Vilcabamba. Aceste cleme au fost folosite si la Partenon, la constructii din Mesopotamia, Egipt sau Cambodgia. Unii cercetatori au sugerat ca acestea erau utilizate in scopuri ceremoniale. Altii sustin ca aceste cleme metalice au fost utilizate pentru a tine blocurile de piatra la un loc, fixandu-le in pozitia corecta.

Unele dintre santurile petru aceste cleme arata ca ele erau intr-adevar folosite pentru a lipi blocuri gigantice de piatra, pe care utilajele moderne nu le pot ridica.

Din pacate, putine cleme au supravietuit. Spaniolii au extras multe dintre ele, crezand ca sunt de aur. Unele monumente poate ca intr-adevar au fost decorate cu argint si aur, pentru ca exista dovezi extrem de bine documentate ca intregi armate au fost puse sa demoleze aceste structuri, numai pentru aceste cleme.

ancientmetalclamps

 

Clemele ce provin din America de Sud pre-Columbiana care au fost examinate dezvaluie folosirea unui aliaj extrem de neobisnuit – 2.05% arseniu, 95.15% cupru, 0.26% fier, 0.84% siliciu si 1.70% nichel. Compozitia este extrem de interesanta deoarece nu exista nicio sursa de nichel in Bolivia. La inceput, arheologii crezut ca aceste cleme au fost aduse din alte parti si au fost plasate in canelurile efectuate in roca, insa ulterior s-a descoperit ca ele au fost turnate la fata locului, ceea ce inseamna ca cei care le-au construit aveau un fel de topitorii portabile.

ancientmetalclamps2

 

metalclampsmore

 

Metalele folosite nu puteau fi topite decat la temperaturi extrem de inalte; temperaturi pe care anticii (din intelegerea pe care noi o avem acum) nu le puteau atinge. Aliajul extrem de rar de nichel-bronz-arsen necesita temperaturi extreme. Causurile din piatra de la Puma Punku, atunci cand au fost analizate, au dezvaluit prezenta platinei, un metal care se topeste la 1753 grade Celcius si aluminiu care se presupunea ca nici nu a fost descoperit si produs in cantitati mari pana in secolul 19.

ancientmetalclamps3

metalclampsmore2

metalclampsmore3

Cu siguranta ca stramosii nostri aveau acces la tehnologii extrem de avansate ce s-au pierdut in secolele ce le-au urmat, o tehnologie pe care stiita moderna nu o poate explica.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Zece fructe exotice de care probabil nu ati auzit

Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe, insa ce spuneti de cherimoya? Nu ati auzit pana acum...

Închide