Misterul Antarcticii: la Polul Sud se tot crează goluri ciudate și cercetătorii sunt uimiți

0

Când sateliții au început să surprindă imagini aeriene ale Antarcticii la începutul anilor 70, oamenii de știință au descoperit o gaură ciudată în gheața sezonieră din timpul iernii. În mod bizar, când a venit vara în Antarctica, gaura a dispărut, iar oamenii de știință nu au putut găsi o explicație pentru acest fenomen. Totuși, în timpul iernii din 2017/2018 din Antarctica, gaura, care avea aproximativ 5.950 km pătrați, a reapărut în aceiași zonă de gheață peste mare, ca mai apoi să dispară din nou.

Experții în domeniu cred că au acum răspunsul la apariția misterioasei găuri.

Oameni de știință de la the New York University Abu Dhabi (NYUAD) au analizat fotografiile din satelit și au tras concluzia că găurile – cunoscute sub numele de polynyas – ar putea fi rezultatul furtunilor ciclonice din Antarctica.

Cicloanele aduc aer cald și valuri de 15 metri înălțime, ce pot sparge gheața de pe mare și o pot arunca în toate direcțiile și, deși găuri par că arată ca o devastare, oamenii de știință spun că ele servesc diverse scopuri pentru animalele de la Polul Sud, focile și pinguinii folosindu-le ca și poartă de intrare în mare.

Polynyas-urile pot avea și menirea de reglare dar și de indicator al schimbărilor climaterice, pentru că ele sunt ocale de legătură între ocean și cer, influențând atmosfera în acest fel.

Cercetătoarea în științe atmosferice Diana Francis de la NYUAD, care este conducătoare al studiului, spune: ”Odată deschisă, polynya funcționează ca o fereastră prin gheața marină, transferând cantități uriașe de energie în timpul iernii între ocean și atmosferă.

“Din cauza dimensiunilor uriașe, polynyas-urie din mijlocul mării pot avea un impact asupra climatului regional dar și asupra celui global, pentru că ele modifică circulația curenților oceanici.”

Cercetătorii au scris în studiul publicat în the Journal of Geophysical Research: Atmospheres: ”Datorită dimensiunilor mari din mijlocul calotei glaciare, polynyas-urile din mijlocul mării, prin fenomenul de convecție, sunt capabile să influențeze climatul local, regional și potențial global, modificând circulația curenților oceanici de dedesubt.”

“Acest fenomen include și impactul asupra circulației atmosferice regionale, asupra modificării circulației globale, asupra proprietăților apei Antarcticii în profunzime și la suprafață dar și asupra absorbției oceanice a carbonului.”

Însă Dna Francis spune că, pe măsură ce schimbările climaterice se înăspresc, cicloanele vor deveni tot mai comune și polynyas-urile se vor face tot mai mari.

Ea a declarat: ”Datorită legăturilor dintre polynya și cicloane, pe care am demonstrat-o în acest studiu, se speculează că evenimentele de tip plynya vor deveni tot mai frecvente într-un climat mai cald pentru că aceste zone vor fi și mai expuse unor cicloane intense.”

sursa: https://www.express.co.uk/news/science/1136587/antarctica-mystery-weather-temperature-climate-change-cyclone-global-warming-antarctica-ma?fbclid=IwAR0KcFBOb5QYRfH-F8pADl-zpW6sHvgZek_Cjz0yXWGSj6FR5C_4PUhYeJoAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O uriașă anomalie descoperită sub un crater pe Lună

O masă misterioasă și foarte mare a fost descoperită dedesubtul celui mai mare crater din sistemul nostru solar - bazinul...

Închide