Misterul Anasazi

0

În sud-vestul Americii există rămășițe ale unor locuințe ce au aparținut cândva populației Anasazi, o civilizație care a luat naștere în jurul anului 1.500 îC. Primele așezări au fost descoperite la Mesa Verde de către Richard Wetherill, un fermier și comerciant care, în 1.888 – 1.889, a fost primul anglo-american care a explorat zona. În mod surprinzător, tot ceea ce a descoperit era în stare excepțională, datorită uscăciunii zonei, părând că locuitorii tocmai au părăsit acele locuri. Numeroasele rămășițe umane descoperite include cîteva corpuri deshidratate, care duc cu gândul la un masacru sau la niște factori de mediu care au cauzat abandonul.

Răspunsul la misterul părăsirii populației Puebloans a mărețelor lor orașe ar putea fi conținut în tradiția orală. Foto:  wikipedia

Ceva s-a întâmplat cu populațua Anasazi. Ce eveniment teribil a fîcut oamenii să își părăsească țara de baștină și să nu se mai întoarcă niciodată? Pueblo Bonito (”satul frumos”) – localizat în Canionul Chaco, în New Mexico – este un loc special; este unul dintre cele mai spectaculoase situri istorice din Statele Unite. Acum, regiunea este un deșert vast și arid, nisip, bolovani și terase de stâncă, însă cândva a fost o zonă agricolă înfloritoare. Acesta era domeniul Anasazi, sau mai degrabă populația antică Pueblo, care trăiau în locuințe sculptate în stâncă și în pueblos. Numele de Anasazi este cuvântul navajo pentru ”strămoși dușmani”.

chacopueblos2

Unele dintre structuri rămân încă cele mai mari construcții din America de Nord, până în secolul 19. Foto: Paul Nicklen

Cea mai mare realizare arhitecturală a civilizației dispărute au fost casele și așezările construite în stânca brută a Canionului Chaco, din vestul statului New Mexico. Canioane, aflorismente și platouri stâncoase adăposteau, în vârful de dezvoltare al civilizației, 30.000 de oameni și acopereau o suprafață de aproximativ 40.000 km pătrați. Ei au construit sate precum Pueblo Bonito, care în unele zone avea construcții cu cinci etaje și 800 de camere, toate aranjate în plan în forma literei D. Această așezare este doar o mică parte dintr-o rețea de așezări conectate de 640 km de drumuri, unele late până la 9.00 metri, de-a lungul cărora existau observatoare astronomice. O altă terasă de stâncă impresionantă a fost Acoma Pueblo, cunoscută sub nunmele de ”Orașul Cer”, în New Mexico.

chacopueblos3

Se sugerează că aceste drumuri largi erau folosite pentru a muta rapid o armată de la un canion la altul, insă dovezile în legătură cu o armată permanentă lipsesc.

Civilizația cunoscută sub numele de Anasazi era extrem de avansată. Orașe mărețe au înflorit de-a lungul promontoriilor de gresie, astronomii studiau stelele, iar inginerii constriau drumuri, turnuri și complexe din piatră. Unele dintre structuri ne surprind chiar și în ziua de azi. De fapt, în jur de 15 complexe majore au fost asamblate de către maiștrii constructori Chacoan, construcții care au rămas până în secolul 19 cele mai mari construcții din America de Nord!

Sursa de apă potabilă era controlată cu ajutorul unor serii de baraje și canale. Aceasta este moștenirea Anticilor Pueblo, ori dacă vreți să îi numiti Anasazi, o civilizație misterioasă ce a lăsat în urmă multe obiecte de ceramică, țesături și alte obiecte de meșteșug, însă fără nicio inscripție, cu toate că unele pictograme au fost descoperite. Astăzi, mai multe triburi de amerindieni din zonă se proclamă urmașii acestora, auto-intintulâdu-se Puebloans. Ei cred că anasazi nu au dispărut, ci au evoluat în populația amerindiană din sud-vestul Americii.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Idiosincrazia geniului și Mintea universală

A-l citi pe Shakespeare este identic cu a cunoște geniul. La fel este cazul și pentru T.S. Eliot sau Esterhazy....

Închide