Misteriosul Mohenjo Daro a fost caminul unei civilizatii necunoscute avansate

0

Cu mii de ani in urma, misteriosul Mohenjo Daro a fost caminul unei civilizatii necunoscute, avansate si prospere, ce detinea tehnologie avansata si a construit cladiri unice in lumea antica. Artefactele, relicvele si ruinele sunt dovezi puternice pentru faptul ca inventiile locuitorilor din Mohenjo Daro erau intr-adevar inaintea timpului lor din punct de vedere tehnologic.

De unde au primit acesti oameni remarcabili cunoasterea lor asupra unor tehnologii atat de sofisticate?

De ce a disparut aceasta civilizatie enigmatice? Istoria veche este plina de secrete de genul acesta.

Pot unele dintre descoperirile arheologice interesante sa aduca ceva lumina in legatura cu ceea ce s-a intamplat cu una dintre cele mai vechi si mai avansate civilizatii ale lumii?

Ruinele marelui oras Mohenjo Daro („Movila Mortii”) a fost odinioara un centru major al culturii Harappa sau Indus, o civilizatie extrem de dezvoltata ce a inflorit pe malurile raurilor Indus si Saraswati, in jurul anului 3000 i.C. (in Pakistanul de azi). Sapaturile din anii 1920 – 1922 la Harappa -Mohenjodaro (ce se afla azi in Pakistan) au confirmat existenta unei civilizatii necunoscute in Valea Indusului, casa uneia dintre cele mai vechi civilizatii dezvoltate ale lumii.

 

Sofisticata infrastructura legata de aportul de apa proaspata dar si sistemul de canalizare ale acestui oras misterios erau unice!

Fata care danseaza, statueta de bronz de la Mohenjodaro. (Benoy K. Behl/Collection: National Museum, New Delhi)
De ce a fost abandonat Mohenjo-Daro?

Civilizatia Indusului s-a prabusit in jurul anului 2.000 i.C. Mohenjo-Daro – descoperit in 1922 – a fost un centru comercial si de manufactura construit pe doua movile artifiiciale; una dintre cele doua cunoscuta sub numele de citadela sau acropolis, si fiind mai inalta, strajuia peste cealalta mai mica, ce era considerata centru rezidential, avand sute de locuinte, cladiri mai mari si un sistem de strazi in adevaratul sens al cuvantului.

Infrastructura din Mohenjo-Daro era din punct de vedere tehnologic foarte avansata, concentrandu-se pe aductiunea de apa si avand un sistem extrem de eficient de canalizare, amandoua elemente esentiale pentru sanatatea publica. Aceasta societate preistorica punea pret pe drummuri bune, apa potabila proaspata si un sistem de legi.

Probabil ca cea mai impresionanta cladire era o cladire pentru baie, neavand niciun egal in vreun oras construit pana in perioada Imperiului Roman. Aceasta avea o piscina de 12 m. pe 7 m., avand baie cu apa fierbinte si sistem de incalzire cu aer cald.

Atunci cand orasul era infloritor, apa proaspata era adusa printr-o retea de peste 700 de puturi, construite sub forma unor gauri cilindrice de cativa metri adancime.

Cetatenii din Mohenjo-Daro au folosit acest sistem cu mult inaintea celor din Egipt sau Mesopotamia, unde apa inca era adusa de la rau si apoi depozitata in cisterne.

 

Sistemul unic, la acea vreme, de puturi, a fost completat de un sistem de canalizare. Apa reziduala si scurgerile de la case erau canalizate intr-un sistem complex de scurgeri ce mergea de-a lungul si pe sub strazile orasului.

Canalizarea avea capace care puteau fi indepartate pentru curatare. Haznalele si drenurile erau comune si fiecare dormitor avea apa, o baie si un lavoar. Canalizarea municipala era atat de eficienta, conform inginerilor britanici, incat nici azi nu s-ar putea realiza mai decat atat.


Printre artefactele descoperite s-au numarat si cateva figurine feminine interesante, confectionate din terracota, denumite „zeita mama”. Una dintre aceste figurine, datata aproximativ in anul 3.000 i.C., prezinta o femeie purtand o fust mini, un colier si curea si doar fata ei este oarecum ciudata si neobisnuita.

Arata acea persoana chiar asa atunci cand figurina a fost modelata? Era aceasta adevarata imagine a ei?

Daca intr-adevar era asa, atunci civilizatia Mohenjo Daro are multe elemente in comun cu societatea moderna de azi.

Printre cele peste 40.000 de artefacte dezgropate in Mohenjo Daro, exista si cateva piese de sah sculptate de mana , animale perfect modelate din lut, urne de lut, platouri si cuptoare ce indica existenta unei culturi culinare avansate dar si greutati de piatra sau instrumente de masurat.

Atunci cand au fost dezvaluite ruinele orasului vechi de 5.000 de ani, aceasta a fost una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor. Azi Mohenjo Daro este in pericol sa fie distrus si uitat.

Daca nu se intervine, spun arheologii, in urmatorii 20 de ani Mohenjo Daro va dispare, fara un plan de urgenta de salvare. Daca se va intampla acest lucru, se va pierde o parte inestimabila a istoriei noastre.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cele mai incredibile locuri de pe Pamant – fotografii – partea 3

Valea Brittle, Scotia Vales Brittle este o mare vale aflata pe insula Skye, in Scotia. Lacurile zanelor pe care le vedeti...

Închide