Misteriosul minaret din Jam

0

Minaretul din Jam, inalt de 65 m. este o structura antica uimitoare, care ne aduce mainte de dibacia extraordinara a constructorilor din vechime. Constructia de tip „zgarie-nori” cu forma de racheta este acoperita cu o inscriptie creata din mozaic albastru, in varf, catre stele. Aceasta este o structura antica incredibila, care astazi este considerata a fi in pericol de disparitie.

Localizat in Distructul Shahrak, Provincia Ghor, in Afganistan, langa Raul Hari, minaretul este inconjurat de munti inalti de 2.400 m.

minaretofjam4
Interior al constructiei. O uimitoare dovada a dibaciei mesterilor constructori de atunci.
Secole intregi, minaretul a fost uitat si parasit, pana cand a fost redescoperit in 1886 de catre Sir Thomas Holdich, care lucra la Vama. Apoi, a fost uitat din nou, fiind redescoperit in 1957.
Mai tarziu, odata cu invaziei Uniunii Sovietice din 1979, s-a interzis din nou accesul catre monument si din acest motiv doar putini oameni din afara Afganistanului au putut vedea minaretul. Oricum, acesta este situat intr-o zona unde doar putini oameni ajung.

Construit in anul 1194 de catre Sultanul Ghurid Ghiyas-od-din (1153-1203), este foarte posibil ca locatia sa fi fost aleasa pentru a marca zona unde a fost anticul oras Firuzkuh, care se banuieste ca a fost capitala dinastiei Ghurid.

minaretofjam
Minaretul din Jam
Minaretul din Jam este unul dintre putinele monumente din acea perioada, care s-au pastrat intr-o stare buna, dezvaluind extraordinara creativitate si maiestrie a inginerilor structuristi din epoca aceea.
Minaretul din Jam este cel mai inalt minaret antic autentic din lume. El face parte dintr-o serie de aproximativ 60 de minarete si turnuri construite intre secolul 11 si 13, in Asia Centrala, Iran si Afganistan. Minaretul este parte din Orasul Muntelui Turcoaz, care este capitala pierduta a Afganistanului din Epoca Medievala – Firuzkuh (Firuz Koh).
Orasul a fost odinioara un centru multicultural, prosper – inainte de a fi distrus de catre unul dintre fii lui Gingis Han, la inceputul anului 1220.
minaretofjam2
Cati ani va mai supravietui minaretul din Jam?
La inceput, minaretul avea in varf un proiector, transformandu-l intr-un fel de far pe uscat. Acesta prezinta o lucratura extraordinar de complicat de caramida, stucco si mozaic oriental. Este acoperit cu scrieri in caligrafiile Kufic si Nashki, incluzand versete din Coran, legate de Maria, mama lui Iisus.
minaretofjam3

Dan Cruickshank, care a vizitat locul spune ca „exista un panou pe care este trecut anul constructiei: 1193/4. Insa, mai important decat atat, portiunea inferioara a turnului este impodobita cu cea de-a 19 sura (capitol) din Coran. Acest capitol, numit Maryam, povesteste despre Fecioara Maria si Iisus, amandoi venerati in Islam, dar si despre profeti precum Avraam si Isac.”

Acesta este text care subliniaza punctele comune din Iudaism, Crestinism si Islam si nu diferentele dintre acestea. Se pare ca cei din dinastia Ghorid au amplasat aceste texte aici, pentru a apela la armonie si toleranta in aceasta tara, un mesaj care este mai relevant decat oricand in ziua de azi.”

Minaretul din Jam a supravietuit mai bine de 800 in ciuda tuturor vicisitudinilor, insa oare cat va mai ramane in picioare aceasta structura? In anul 2002, UNESCO a declarat situl protejat, insa din pacate, acest monument extrardinar este inca in pericol de disparitie.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un articol extraordinar despre magnetica – partea 2

Continuare a articolului: http://noulpamant.ro/articole/stiinte-de-frontiera/un-articol-extraordinar-despre-magnetica/ Atunci cand s-a descoperit electricitatea, a devenit posibil sa generam campuri magnetice de mii de ori...

Închide