Misteriosul idol Shigir – o sculptura din lemn cu sapte fete, veche de 9.500 de ani

0

Idolul Shigir este intr-adevar un artefact unic. Nu exista in Europa o sculptura de o asemenea vechime. 

Statuia este inalta cat o casa cu doua etaje si este plina de simboluri din era Mezolitica care inca nu sunt decodificate. Este de doua ori mai veche decat piramidele din Egipt iar scopul care a fost creata ramane un mister. 

Piramida din Crimea  despre care se crede ca a fost construita inaintea erei dinozaurilor nu este singurul mister antic din Ucraina. Misteriosul idol Shigir, descoperit in ianuarie 1890 langa Kirovgrad, Ucraina, este un alt artefact stravechi remarcabil. El a fost protejat de-a lungul mileniilor de un strat de 4 m adancime dintr-o mlastina aflata in locatia unei mine de aur de la suprafata. Cercetatorii estimeaza faptul ca statueta este veche de 9500 de ani. Are 2,8 m in inaltime si pare sa aiba 7 fete.

Potrivit Siberian Times „mostrele folosite pentru testare au fost prelevate in 1997. Ele au fost extrase din diverse parti ale mlastinei. Profesorul Dmitry. I. Lobanov a combinat fragmentele principale pentru a reconstitui sculptura inalta de 2,80 m, insa in 1914, arheologul siberian Vladimir Tolmachev a propus o varianta de reconstructie in care a integrat fragmente nefolosite anterior. Unele dintre aceste fragmente s-au pierdut mai tarziu astfel ca ceea ce ne-a ramas sunt desenele lui Tolmachev. Totusi, aceste desene sugereaza faptul ca inaltimea initiala a statuii era de 5,3 m. Circa 1,93 m din statuie nu a supravietuit revolutiilor si razboaielor secolului XX si apar doar in desenele acestora.  Insa, chiar si la dimensiunea la care ea se prezinta astazi, este cea mai inalta statueta din lemn din lume.

shigir

 

Este construita din zada veche de 159 de ani si acoperita cu simboluri din epoca mezozoica ce nu au fost inca decodificate. Imagine  Constantin Voutsen

 

Idolul Shigir idol se afla actualmente in Yekaterinburg History Museum. Din pacate, lipsa de fonduri de pana acum a impiedicat testarile pentru descoperirea varstei acestei comori din Urali. Vestea buna este ca acest lucru se schimba pentru ca un grup de cercetatori germani au obtinut un imprumut pentru a face un test ce poate identifica varsta idolului cu o marja de 500 de ani.

shigir2

 

shigir3

Ornamentele care acopera idolul sunt sinformatii criptate ale unor cunostinte pe care oamenii le-au dat mai departe. Imagini : V. Tolmachev, Ura.ru

 

„Nu mai exista nici o astfel de sculptura straveche in toata Europa. Studiul acestui idol este un vis care se implineste”, spune profesor Professor Thomas Terberger, de la Department of Cultural Heritage of Lower Saxony.

Uwe Hoysner, de la Berlin Archaeological Institute spune: ‘”Idolul este sculptat din zada care, observand-ui inelele anuale, ne conduce la concluzia ca avea o varsta de cel putitn 59 de ani. ostrele pe care le-am selectat contin informatii importante in legatura cu izotopii care corespund epocii in care a crescut copacul”.

Mikhail Zhilin, profesor de la Institute of Archaeology of the Russian Academy of Sciences, spune: „Aceasta este o sculptura unica nemaintalnita nicaieri in lume. Idolul Shigir este atat extrem de viu, cat si foarte complex.  Ornamentele care acopera idolul sunt informatii criptate ale cunostintelor pe care oamenii le-au dat mai departe”.

shigir4

 

shigir5

Exista o intrebare pe care cercetatorii rusi si-au tot pus-o, si anume cum era tinut idolul intr-o pozitie verticala, fiind inalt cat o casa cu 2 etaje? Potrivit membrilor muzeului, idolul nu a fost niciodata infipt in pamant pentru a il tine vertical si nici nu ar fi fost prins de un copac pentru ca in acest fel s-ar fi acoperit mai mult de jumatate dintre ornamentele sale.

shigir6

O alta intrebare intriganta ce inca ramane fara raspuns este la ce era folosit idolul. Membrii muzeului si cercetatorii care au vazut idolul cred ca ar putea fi o harta straveche. Ar putea aceasta interpretare sa explice de ce are 7 fete? Linii drepte. linii unduitoare si sageti indica moduri de a ajunge la destinatie si numarul de zile pentru calatorie, unde liniile unduitoare inseamna cai la vale, liniile drepte inseamna defilee iar sagetile isneamna dealuri.

Idolul Shigir nu a fost niciodata cercetat in amanunt de catre oamenii de stiinta. Acum, au fost trimise mostre din artefact in Germania, pentru testare, sperand ca in acest fel idolul Shigir isi va dezvalui in cele din urma unele dintre secretele sale vechi de 9500 de ani.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/shigiridol.php#.U9JA4PmSwrU

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un surub controversat, vechi de 300 de milioane de ani uimeste lumea stiintifica

Pe planeta noastra se gasesc artefacte remarcabile care, potrivit stiintei, nu ar trebui sa existe, insa ele chiar exista. Acest...

Închide