Misteriosii oameni ai marilor

0

Arheologii suedezi au descoperit o constructie bine conservata, de aproape 60 de metri lungime, datand din 1100 iC, in vechea asezare , (“Movila Tatalui Margelelor”), localizata in Valea Iordanului, la aproximativ 4 km est de Raul Iordan, Iordania. Noi cercetari conduse de catre profesor Peter M. Fischer de la  sustine teoria prin care asa numitii Oameni ai Marilor au emigrat catre Tell Abu al-Kharaz. Oameniii Marilor provin din sudul sau estul Europei si s-au asezat in regiunea dintre estul Mediteranei si Valea Iordanului.

In general, nu exista prea multe date referitoare la misteriosii Oameni ai Marilor. Cine au fost ei si de unde vine, nu stie nimeni exact. Nationalitatea lor ramane un mister pentru ca singurele inregistrari pastrate, in legatura cu activitatile lor provin din surse egiptene, care nu ii descriu decat in timpul bataliilor (un asemenea izvor scris pe stela Tanis din care aflam ca, „Ei au venit dinspre mare in vasele lor de razboi si nimeni nu le-a putut sta in cale”).

Despre Filistini, pe care egiptenii i-au numit „Oameni ai Marilor” stabiliti de-a lungul coastelor din Canaan, arheologia dezvaluie ca acesti noi veniti au ajuns in Tara Sfanta, impreuna cu alte popoare precum Sikala si au adus din zona lor de provenienta Aegeano-Anatoliana o traditie sofisticata, incluzand elemente arhitecturale inovative (piatra cioplita) si inovatii in ceea ce priveste tehnologia navala.

Unii dintre Oamenii Marilor erau literati, folosind un limbaj scris numit ciprico-minonian. Naratiunile biblice si egiptene descriu Oamenii Marilor ca fiind niste razboinici foarte bine organizati – pirati care praduiau orasele de coasta si orasele din zona mediteraneana, intre 1276 si 1178 dC, concentrandu-si eforturile asupra Egiptului.

Filistinii – formau majoritatea Oamenilor Marilor

„Avem dovezi prin care se demonstreaza ca reprezentarile de la Tell Abu al-Kharaz prezinta elemente culturale din aceasi perioada din Europa. Un grup de Oameni ai Marilor de origine europeana, Filistinii, s-au stabilit in acest oras”, spune Peter Fischer.

„Am descoperit, de exemplu ceramica ce seamana cu piese provenite din Grecia si Cipru ca forma si decoratiuni sau gherghefe cilindrice pentru producerea textilelor, ce se pot gasi in zona centrala si sud-est europeana, in aceiasi perioada”.

Tell Abu al-Kharaz este localizat in Valea Iordanului, aproape de granita cu Israelul. Istoric, el corespunde orasului Jabesh Gilead, fondat in 3200 iC si care a dainuit pentru aproape 5000 de ani. 


Reconstructia cladirii din 1,100 i.C.
Imagine: University of Gothenburg

Primele sapaturi au fost efectuate in 1989, iar ultimele in toamna lui 2013. In total s-au realizat 16 excavatii. Cladirea recent descoperita a fost original construita cu doua niveluri, dintre care nivelul de baza inca este in picioare, avand ziduri de 2.5 m inaltime, asta dupa 3000 de ani de la constructia ei.


Ceramica descoperita intr-una dintre camere, datand din 1.100 iC.
Imagine: University of Gothenburg

Peter M. Fischer si echipa sa de arheologi si studenti au cercetat un mediu urban care a inflorit de trei ori de-a lungul a 5000 de ani: intre 3100 si 2900 iC (Epoca Bronzului timpurie), 1600 – 1300 iC (Epoca Bronzului tarzie) si 1100 – 700 iC (Epoca de Fier).

Sapaturile arheologice au scos la iveala structuri de piatra foarte bine conservate, ziduri defensive si mii de obiecte intregi produse local sau importate din sud-estul Europei.

„Ceea ce ma surprinde cel mai mult este faptul ca am descoperit atat de multe obiecte provenite de la distante foarte mari. Acest fapt demonstreaza ca oamenii erau extrem de mobili, deja din acea perioada, cu multe mii de ani in urma”, spune Fischer.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Nu este de mirare ca Universul este atat de complex: Este un imens computer cuantic

Omul de stiinta, specialist in computere, Tomasso Toffoli a remarcat la un moment dat ca "nu putem sa computam noi...

Închide