Misterioasa piatră Cochno

0

De când a fost descoperită, misterioasa piatră Cochno a ridicat atâtea semne de întrebare încât cercetătorii încă se străduiesc să îi găsescă un sens.

Astăzi, oamenii de știință nu sunt în poziția de a fi nici măcar aproape de a rezolva acest mister antic. Acesta este unul dintre cele mai bune exemple de marcaje circulare din Neolitic sau din Epoca de Bronz din Europa, însă adevăratul înțeles al acestor semne și simboluri antice este necunoscut. Este aceasta o hartă antică, un portal simbolic pentru reîncarnare, o constelație astronomică sau niște marcaje ceremoniale pentru sacrificiu?

Este oare această piatră o reprezentare a ceva total necunoscut?

Fiind acoperită pentru a evita actele de vandalism, misterioasa piatră Cochno a fost dezgropată din nou pentru prima dată de 50 ani.

Piatra Cochno, care măsoară 12,80 m. pe 7,90 m. a fost descopeită de Reverendul James Harvey în 187 în Scoția.

Antica rocă se află lângă o proprietate rezidențială de lângă Faifley, în West Dunbartonshire. Acesta este considerat unul dintre cele mai importante situri arheologice preistorice din Marea Britanie, însă și unul dintre cele mai neglijate în același timp.

Dr Kenny Brophy, de la Universitatea din Glasgow, specializat în arheologie urbană, conduce excavațiile la situl arhelogic de lângă Ferma Cochno.

Săpăturile oferă posibilitatea folosirii ultimei tehnologii de scanare 3D pentru a înregistra digital toate detaliile sitului, ceea ce ar putea oferi indicii foarte importante legate de istoria acetei pietre, scopul pentru care a fost creată și de oamenii care au creat această operă de artă cu aproximativ 5.000 de ani în urmă.

cochnostonefeatured

“A fost permis accesul complet pentru public și expusă intemperiilor naturii până în anul 1965. Din păcate a fost neglijată și a fost și distrusă parțial din cauza vandalismului și a trecerilor dese a vizitatorilor peste ea.

Din această cauză, renumitul arheolog Ludovic Maclellan Mann, împreună cu o echipă de experți, a hotărât să o acopere pentru a o proteja de alte distrugeri. Acesta este modul în care ea a stat de atunci.

Piatra a fost studiată în amănunțime în scopuri arheologice, însă astăzi se pare că astăzi a venit timpul și avem și tehnologia necesară pentru a vedea ce mai putem afla despre istoria și oamenii care au creat-o. Comunitatea locală este foarte angajată în ceea ce ne-am plănuit să facem și par să fie extrem de mândri că acest nestemat al preistoriei se află chiar la ușa lor”, a declarat Dr. Brophy.

cochnostone5

Detalii ale marcajelor circulare de pe Piatra Cochno. Imagine: Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland.

Proiectul de studiu

Proiectul de dezgropare al Pietrei Cochno este o colaborare între Fundația Factum pentru Tehnologie digitală în Conservare și Universitatea din Glasgow, Departamentul de Arheologie.

Scopul proiectului este de a strânge date digitale 3D la o rezoluție cât mai mare a artei din Neolitic, apoi de a reîngropa Piatra Cochno. În cele din urmă, Fundația Factum speră să producă o machetă scara 1:1 a pietrei, folosind o combinație de date digitale înregistrate și surse istorice.

Sperăm și noi să aflăm în curând mai multe informații despre Piatra Cochno și despre misteriosul ei trecut, dar și despre sensul simbolurilor și al semnelor săpate în ea.

sursa: DAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum să te vindeci vorbind cu corpul tău

Unii oameni de știință cred că dezvoltările viitoare ale fizicii cuantice ne pot ajuta să înțelegem acest câmp ce comunică...

Închide