Misterioasa particulă X17 – a fost descoperită cea de-a cincea lege a naturii?

0

Există în prezent patru forțe fundamentale care guvernează natura – gravitația, electromagnetismul, forța nucleară tare și forța nucleară slabă.

Fizicienii, de mult timp, au suspectat că ar putea exista și alte forțe semnificative, însă existența lor nu a fost confirmată până acum.

Totuși, oameni de știință de la Atomki Nuclear Research Institute din Ungaria, au declarat că este posibil să fi identificat dovezi ale unei a cincea legi fundamentale a naturii, care până acum era necunoscută.

Poate să ofere misterioasa particulă X17 dovada existenței celei de-a cincea forțe a naturii? Imagine: Domeniul public

Dacă această descoperire va fi confirmată, ea i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să rezolve multe mistere cosmologice. Cea de-a cincea forță ar dezvălui misterul materiei negre, care, conform estimărilor actuale reprezintă aproximativ 85% din masa Universului.

Știm că gravitația ține planetele și galaxiile laolaltă, iar forța electromagnetică ne menține pe noi și moleculele noastre la un loc. La cel mai mic nivel existe celelalte două forțe: forța nucleară tare este ”lipiciul” pentru nucleii atomici, iar forța electromagnetică slabă ajută unii atomi să treacă prin dezintegrarea radioactivă. Aceste forțe păreau să fie suficiente pentru explicarea lumii fizice pe care o observăm, mai mult sau mai puțin.

Aceste patru forțe sunt o parte fundamentală a modelului standard al fizicii, care explică toate comportamentele și particulele pe care le vedem în Univers.

Descoperirea unei a cincea forțe ar pune fundația pentru o teorie unificată în fizică.

În 2016, fizicienii unguri au descoperit o nouă forță atunci când observau un ”foton negru”, lumină care impactează doar materia neagră. Ei au tras cu protoni ]n mostre de litiu-7, creând nuclei de beriliu-8, care, pe măsură ce se dezintegrau, au emis perechi de electroni și pozitroni.

În mod surprinzător, pe măsură ce monitorizau perechile emise, în loc de o scădere consistentă, a existat o oarecare creștere, pe care cercetătorii au atribuit-o creării unei particule necunoscute cu masa de aproximativ 17MeV.

Timp de un an, nimic nou nu s-a petrecut, până când un grup de fizicieni teoreticieni condus de Jonathan Feng de la the University of California, Irvine, a analizat cu mai mare atenție rezultatele grupului de cercetători unguri și a descoperit această forță nouă care pare să nu încalce niciuna dintre cele patru legi fundamentale cunoscute.

Studiul din 2016 le-a oferit un prim indiciu către o a cincea forță, iar echipa a continuat cercetările, în timp ce căutau această forță care nu a mai fost niciodată văzută până acum.

Potrivit noului studiu, Attila Krasznahorkay și colegii săi de la the Institute for Nuclear Research din Ungaria, au observat un nou boson, pe care l-au denumit particula X17, pentru că masa calculată a acestuia este de aproximativ 17 megaelectrovolți.

Bosonii sunt particule care în mecanica cuantică pot transporta energie. Ei funcționează ca ”lipiciul” care ține materia la un loc și controlează interacțiunile dintre forțele fizice.

Noul boson nu este doar o iluzie creată de eroarea unui experiment. Oamenii de știință au confirmat că interacționează cu neutronii iar existența sa ar putea să ne conducă la descoperirea celei de-a cincea forțe. Imagine: Domeniul public

“Această caracteristică este similară anomaliei observate în 8Be și pare să fie în concordanță ci scenariul de degradare al bosonului X17”, a declarat echipa de cercetători într-o revistă de știință.

Rezultatele preliminare ale studiului arată că este posibil ca echipa ungară să fi descoperit un nou tip de boson fundamental, complet diferit, care ne-ar putea oferi prima dovadă rezonabilă a unei a cincea forțe.

Dacă existența particulei va fi confirmată, aceasta este o descoperire revoluționară ce ar putea să schimbe întreaga înțelegere pe care o avem în fizică și cosmologie.

“Acum așteptăm și alte rezultate ale unor experimente independente care să identifice particula X17 în anii următori”, a tras concluzia echipa în articolul din revistă.

Scris de Cynthia McKanzie – Editor MessageToEagle.com

sursa: http://www.messagetoeagle.com/mysterious-x17-particle-has-the-fifth-force-of-nature-been-discovered/

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Puterea meditației

Oamenii de știință au făcut, de mult timp, studii importante legate de puterea meditației. Meditația te poate ajuta atât de...

Închide