Mistere antice – Harta lui Piri Reis

0

O harta straveche a fost descoperita cu ocazia renovarilor la un palat din Turcia.
Copia hartii a adunat praf pentru multi ani, pana cand un profesor interesat de ea a studiat-o mai in amanunt. Descoperirile lui au socat lumea stiintifica si a aridicat semne de intrebare in legatura cu cultura si istoria noastra.

Istorie:

In timpul renovarilor vechiului Palat Imperial din Istambul (Constantinople), a fost descoperit un pergament pictat, datat in luna lui Muharrem, in anul musulman 910 (1513 d.C.), fiind semnat de un amiral al marinei turcesti, Piri Ibn Haji Memmed, cunoscut ca Piri Reis.

Banuita a fi una dintre cele mai vechi harti ale lumii care sa indice Americile, harta a fost initial folosita pentru potentarea mandriei nationale a turcilor. Invatatii au sugerat ca aceasta prezinta corect latitudinile coastei Sud-Americane si Africane – la numai 21 de ani dupa calatorial lui Columb (si aduceti-va aminte: Columb nu a descoperit America de Nord ci doar Caraibele). Pe harta descoperim scrisul de mana al lui Piri Reis in care explica faptul ca harta a fost desenata dupa niste harti mult mai vechi si suplimentata de ceea ce a desenat chiar Columb. Aceasta sugereaza ca aceste harti veche erau la dispozitia lui Columb si ca este foarte posibil ca ele sa fi fost baza expeditiei sale.

O copie a hartii a fost oferita unui diplomat din guvernul american unde a ramas un artefact curios pentru multi ani. Adevaratele mistere ale hartii au fost in cele din urma descoperite de catre profesor Charles H. Hapgood  si dezvaluite comunitatii stiintifice in cartea sa, Maps of the Ancient Sea Kings. In timp ce studia harta, Hapgood a descoperit o cartografiere partiala a Antarcticii pe vremea cand coasta acesteia nu era acoperita de gheata. Linia coastei acum acoperita din nou de gheata a fost verificata prin satelit. Mostrele de gheata prelevate de pe coasta prezinta o data a ultimei perioade fara inghet, undeva intre 11,000 i.C. si 4,000 i.C.

Perspectiva noastra istorica asupra navigatiei include o perioada de timp inaintea careia era imposibil sa determini latitudinea unei barci (pozitia fata de Nord-Sud) in emisfera sudica. Aceasta se intampla deoarece singura metoda cunoscuta implica vizualizarea unghiului fata de singura stea fixa – Steaua Nordului – care nu poate fi vazuta in emisfera sudica datorita curburii Pamantului. In ciuda acestui handicap, aceste harti prezinta detalii uimitoare si plasari corecte pe latitudine a multor insule de-a lungul coastei sudice ale Antarcticii! Dar acest paradox al istoriei devenea si mai uimitor,

Hapgood a demonstrat ca harta lui Piri Reis  e desenata in plan, continand latitudini si longitudini la unghiuri drepte, intr-o matrice traditionala, insa este evident ca a fost copiata dupa o harta mai veche ce era proiectata folosind trigonometria sferica! Nu numai ca cei care au desenat hartile initiale stiau ca Pamantul este rotund dar aveau si cunostinte despre circumferinta sa reala, avand o eroare de 80 de km!

(Puteti vedea in dreapta o harta bazata pe proiectie sferica, folosita pentru zborurile ce pornesc din Cairo, pentru determinarea distantelor si a consumului de combustibil. Aceasta harta a fost realizata folosind trigonometria sferica – o stiinta necunoscuta pana la descoperirea facuta de catre matematicianul Hipparcus).

Alte descoperiri ciudate:

  • Studierea hartii arata ca cei care au desenat-o cunoasteau dimensiunea circumferintei Pamantului cu o eroare de 80 km.
  • „Centrul” hartii sursa proiectata se afla acolo unde este acum Alexandria – centru al culturii si al celei mai vechi biblioteci a lumii pana la distrugerea realizata de invadatorii crestini.
  • Linia de coasta din insulele desenate in Antarctica trebuie sa fi fost identificate intr-o perioada inainte de 4,000 i.C., atunci cand aceste zone nu erau acoperite de gheata de la ultima glaciatiune

Comentariile lui Piri Reis indica faptul ca unele dintre sursele hartii au fost realizate in timpul lui Alexandru cel Mare (322 i.C.).

Harta lui Piri Reis este deseori expusa atunci cand se incearca demonstrarea faptului ca civilizatia umana a fost mult mai avansata si ca printr-un eveniment necunoscut abia acum noi intelegem si gasim dovezi ale acestui misterios declin cultural.

Cea mai veche civilizatie cunoscuta, Sumerienii din Mesopotamia, au aparut de niciunde in jurul anului 4,000 i.C., dar nu aveau nici un fel de traditie culturala nautica sau maritima. Totusi, ei vorbesc cu evlavie despre oamenii ancestrali ce erau precum zeii, fiind cunoscuti sub numele de Nefilimi, insa aceasta este o alta poveste.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Vasele de piatra din Laos

In timp ce istoria Europei este bine inteleasa si documentata, Indochina a ramas invaluita in mister. Jungla deasa din Laos...

Închide