Minunatia Soarelui – radiografie stiintifica

0

Ejectiile coronare sunt gigantice arce umplute cu plasma fierbinte la temperaturi de peste un milion de grade Celsius. Structurile sunt ancorate in fotosfera, adica suprafata vizibila a Soarelui. Bucla formeaza structura de baza a coroanei, acel halou care inconjoara Soarele ce se poate observa de exemplu in timpul eclipselor. Ele sunt structuri dinamice ce oscileaza inainte si inapoi dupa evenimente explozive precum exploziile solare.

Imagine obtinuta de catre Solar Dynamic Observatory (SDO) al NASA, la 17.7 nanometri evidentiind o regiune cu  ejectii in data de 9 martie 2012. Bucla ce se contracta e indicata de catre etichetele L1 pana la  L4. (Imagine: NASA/SDO/University of Glasgow)

Cercetatori de la University of Glasgow au observat patru grupuri de bucle ce s–au contractat rapid in timpul eruptiei din 9 martie 2012. Buclele au pornit secvential sa se contracte, avand o intarziere de aproximativ 60-80 secunde, de la interior catre exterior.

„Acest eveniment este un exemplu extraordinar de simultaneitate a unei explozii si a unei implozii,” spune Dr Paulo Simões. „Interpretarea noastra este ca energia este transferata de la campul magnetic pentru a motoriza eruptia, creand o zona in care s-a redus magnetismul, ceea ce creaza implozia. Startul intarziat al buclelor una fata de cealalta este explicat prin faptul ca este nevoie de ceva timp ca efectul sa se propage catre exterior.”

Contractiile buclelor sunt simultane atunci cand eruptia emite raze X foarte puternice si microunde. Cele trei bucle exterioare prezinta oscilatii evidente chiar si atunci cand se contracta, avand faze si perioade diferite. Dupa ce au fost comprimate de catre buclele ce se colapseaza, buclele eruptive oscileaza pana la gasirea unui echilibru, evidentiat de catre emisiile de raze X si plasma fierbinte. In timpul contractiilor suflul exploziei dezvaluit de catre radiatii extreme ultraviolete se imprastie, avand eruptia ca sursa.

„Aceste miscari formeaza o imagine uluitoare a modului in care energia magnetica se misca rapid in jurul coroanei solare in timpul unei eruptii,” spune Dr Simões. Eruptiile se crede ca sunt conduse de catre un proces denumit reconectare magnetica, in care liniile campului magnetic din plasma se rup si apoi se unesc cu liniile ce curg din directie opusa. Energia ce se acumuleaza de-a lungul zilelor sau lunilor se elibereaza in doar cateva minute.

Echipa Warwick a folosit datele de la SDO pentru a studia comportamnetul urmatoarelor doua eruptii: pe 3 noiembrie 2010 si pe  8 mai 2012. In cazul primei eruptii au observat o mare bucla coronariana ce s-a format sub bula de material ejectat in timpul activitatii. Parea sa existe o suvita ce conecta eruptia cu varful buclei. In mod normal, parti din bucla au fost observate ca oscileaza in directii diferite in jurul unui punct central de pivotare.

„Bucla parea ca se torsioneaza intr-o anumita zona a ei. Nu numai ca oscilatia este neobisnuit de mare, dar si temeperatura coroanei este intre 9 si 11 milioane de grade Celsius – cu mult mai mult decat in cazul majoritatii buclelor, care au de obicei intre 1 si 3 milioane de grade. Aceasta temperatura extrema a fost generata de procesul de reconectare,” spune White. „Pentru prima data observam o legatura directa intre procesul reconectarii in sine, ce cauzeaza formarea buclei de sub bula ejectata, si oscilatia buclelor”

Cea de-a doua observatie arata doua bucle adiacente osciland in directii opuse una fata de cealalta. Observatiile anterioare au mai relevat oscilatii ale buclei cauzate de emisiile eruptiei, insa de obicei intr-o singura directie.

„Iarasi, acest fenomen nu poate fi explicat prin fluxul unei explozii pentru ca aceasta ar impinge ambele bucle in aceiasi directie. Credem ca oscilatiile din acest caz sunt un rezultat direct al reconectarii eruptiei ce schimba structura coroanei dintre bucle si atragandu-le una catre celalalta. Aceste observatii demonstreaza ca oscilatiile buclei sunt o unealta valoroasa pentru studierea tridimensionala a procesului reconectarii in desfasurare.” spune White.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Unul dintre misterele naturii explicat

Perlele sunt poate cele mai perfecte corpuri macroscopice sferice din lumea biologica. Cum se face ca sunt asa rotunde? De...

Închide