Mii de pietroglife și inscripții în Wadi Rum, Iordania

0

Mii de pietroglife thamudice sunt împrăștiate pe întreaga zonă din Wadi Rum, exact la sud de faimosul oaș-roșu Petra, în sudul Iordaniei. Wadi Rum se află în estul Văii Rift și în sudul plariului iordanian, având vârfuri spectaculoase, arce și dune roșii ce formează peisajul iordanian.

Regiunea a fost locuită odinioară de populația thamud, un trib nomad legat de enigmaticii și misterioșii nabateeni.

wadiruminscr

Wadi Rum a fost folosit de către nabateeni ca parte din rutele lor de comerț, însă este cunoscut astăzi datorită muncii lui Lawrence al Arabiei cu triburile din timpul Primului război mondial. Filmul Lawrence al Arabiei a fost filmat parțial n această zonă.

Această populație a trăit în Wadi Rum până cel puțin în anul 800 îC, cu toate că se cunosc foarte puține despre identitatea lor. POtrivit istoricului grec Diodorul Siculus, ei erau cunoscuți ca arabi.

wadirumpetro4

Văile nisipoase ale Wadi Rum-ului sunt localizate la aproximativ 1.000 metri deasupra nivelului mării. Din această cauză temperaturile sunt mai mici decât în zona estică a deșertului din Iordania, de la Marea Roșie și din Valea Iordanului. În Wadi Rum este o climă uscată.

Pietroglifele pe care populația thamud le-au lăsat ca moștenire includ figuri umane (unele de vânători cu arcuri și săgeți), cai, cămile, capre de munte și o multitudine de simboluri diferite, împreună cu cercuri și linii.

wadirumregion1

Această zonă preistorică unică este în lista locurilor protejate UNESCO.

Aproximativ 25.000 de pietroglife și 20.000 de inscripții, majoritatatea thamudice, probabil că au fost lăsate ca mesaje și informații pentru alte triburi care treceau prin deșert. Totuși, ele sunt considerate un testament important al tradițiilor culturale ale primilor locuitori din Wadi Rum.

Începând chiar din timpul preistoriei, multe civilizații umane au locuit zona Wadi Rum din iordania, iar pietroglifele constituie dovada a 12.000 de ani de continuitate în zonă.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un instrument antic irlandez descoperit în India

un arheolog ce studia hornul din Epoca de fier din Irlanda a descoperit că tradițiile muzicale, considerat de mult stinse,...

Închide