Beneficiile meditatiei

1

Cauti calmul, pacea mintii, bucuria, sanatatea vibranta, energie din plin, relatii pozitive si implinire in viata? Vrei sa nu ai stres sau griji?

Ne putem bucura de toate aceste beneficii si de mult mai mult decat atat, cu ajutorul meditatiei. Meditatia ofera nenumarate beneficii pentru corp, minte si spirit. Restul castigului meditatiei este mai profund decat cel mai profund somn. Cu cat te odihnesti mai profund, cu atat mai dinamica este activitatea voastra.

De-stresarea prin intermediul meditatiei

Meditatia are doua beneficii importante:

 • Meditatia impiedica stresul sa intre in sistem
 • Meditatia elibereaza stresul acumulat in sistem

Aceste doua procese au loc simultan, lasand in urma lor o stare de prospetime si bucurie.

Beneficii la nivel fizic ale meditatiei

Odata cu meditatia, fiziologia trece printr-un proces de schimbare, iar fiecare celula din corp se umple cu prana (energie). De aici rezulta bucurie, pace, entuziasm, pe masura ce nivelul de prana din corp creste.

La nivel fizic, meditatia:

 • Micsoreaza presiunea sangvina
 • Micsoreaza nivelul acizilor lactici din sange, ceea ce reduce atacurile de anxietate
 • Micsoreaza orice durere legata de tensiune, precum durerile de cap, ulcerele, insomnia, problemele musculare sau de incheieturi
 • Creste productia de serotonina ce imbuntateste starea de spirit si comportmentul
 • Imbunatateste sistemul imunitar
 • Creste nivelul de energie, pe masura ce iti gasesti sursa interioara de energie

Beneficii mentale ale meditatiei

Meditatia aduce undele cerebrale in stare alfa, stare ce produce vindecare. Mintea devine proaspata, delicata si frumoasa. Odata cu practica regulata a meditatiei:

 • Scade anxietatea
 • Se imbunatateste stabilitatea emotionala
 • Creste creativitatea
 • Creste nivelul de fericire
 • Se dezvolta intuitia
 • Castigi claritate si pace a a mintii
 • Problemele devin mai mici
 • Meditatia ascute mintea prin dezvoltarea atentiei si se extinde prin relaxare
 • O minte ascutita fara expansiune cauzeaza tensiune, furie si frustrare
 • O constienta extinsa fara atentie poate conduce la o lipsa de actiune/evolutie
 • Echilibrul dintre o minte ascutita si o constienta expandata aduce perfectiunea

Meditatia te face sa devii constient –  la faptul ca atitudinea ta interioara iti determina gradul de fericire.

Alte beneficii ale meditatiei

Stabilitatea si armonia emotionala: meditatia va curata si va face sa inforiti din interior si va calmeaza, chiar daca va simtiti coplesiti, instabili sau total insensibili din punct de vedere emotional.

Meditatia aduce armonia in creatie: atunci cand meditati, sunteti in spatiul vastitatii, a calmului si a bucuriei si asta este ceea ce emiteti in mediu, aducand armonie in Creatie si pentru planeta.

Constienta evolueza: asimiland meditatia in viata de zi cu zi, constienta evolueza, si in timp, poate experimenta stari rafinate din ce in ce mai inalte de constienta. Atunci cand constienta evolueaza si se extinde, problemele din viata voastra devin neglijabile. Furia si dezamagirea devinn emotii de moment, care se simt si apoi dispar instantaneu. Incepeti sa traiti in prezent si sa „dati drumul la trecut”.

Transformari personale: meditatia poate aduce cu sine o adevarata transformare personala. Pe masura ce aflati mai multe despre voi insiva, veti dori in mod natural sa descoperiti mai multe in legatura cu misterul vietii, al universului etc. Si atunci intrebarile care se nasc in minte sunt – Care este scopul Vietii? Care este scopul ei? Ce este aceasta lume, ce este iubirea, ce este cunoasterea..?

Odata ce s-au nascut aceste intrebari, sa stiti ca sunteti extrem de norocosi. Aceste intreari trebuie sa fie intelese; nu le puteti gasi raspunsul in carti. Pe masura ce traiti prin a le raspunde, veti observa cu transformarile din viata voastra devin din ce in ce mai profunde.

Constiinta cosmica rasare in voi

Odata cu asimilarea meditatiei in viata de zi cu zi, cel de-al cincilea nvel de constiinta (nota: i se spune constiinta, insa de fapt este vorba despre constienta; constiinta este fara forma si nu are niveluri), numita constiinta cosmica, rasare. Constiinta cosmica – a percepe intregul cosmos ca parte din sine.

Atunci cand percepi lumea ca fiind o parte din propriul sine, iubirea curge puternic intre lume si tine. Aceasta iubire te face puternic pentru a suporta fortele care se opun si problemele vietii.Confluenta cunoasterii, intelegerii si practicii fac viata completa. Atunci cand aungi la niveluri de constienta mai inalte, devii frumos dar si puternic in acelasi timp – o inflorire frumoasa capabila de a gazdui diferite valori in viata fara nicio conditie.

Cum sa culegi roadele meditatiei

Pentru a experimenta beneficiile meditatiei, practica regulata este necesara. Nu dureaza decat cateva minute pe zi. Odata ce intra in rutina zilnica, meditatia devine cea mai buna parte a zilei!

Meditatia este ca o samanta. Atunci cand cultivi o samanta cu iubire, cu atat mai mult va inflori. In mod similar, mugurii constiintei sunt in voi. Trebuie sa fie ingrijiti cu niste tehnici simple de meditatie. Unii palmieri infloresc in trei ani, altii in zece. Iar cei care nu sunt ingrijiti – niciodata! Ei doar exista.

Oameni ocupati din toate domeniile sunt recunoscatori ca pot lua o pauza ca se improspateze cateva minute cu o meditatie in fiecare zi. Plonjeaza adanc in tine si imbogateste-ti viata.

sursa: http://www.artofliving.org/meditation/benefits-of-meditation

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Credinta Jainista

Jainismul si alte traditii religioase indiene Cele patru religii atice indiene Jainismul, Ajivikismul, Buddhismul si Hinduismul s-au dezvoltat in Asia...

Închide