Matematica trecutului – de Gary Kasparov – partea 3

0

  • Pentru a produce arme pentru o asemenea armata, era necesara o intreaga industrie. In lucrarea sa, E. Gibbon mentioneaza explicit prezenta unor arme de fier (sau chiar de otel): “Pe langa o sulita usoara, legionarul roman tinea in mana dreapta formidabila Pilum… a carei lungime era de aproximativ 1,80 m ce se termina cu un varf piramidal din otel de 45 cm”.Intr-un alt loc, el indica “Folosirea lancilor si a buzduganelor de fier…” continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/matematica-trecutului-de-gary-kasparov-partea-2/ 

Aceste discrepante m-au condus la concluzia ca exista o neconcordanta intre datele istorice atribuite Imperiului Roman si cele sugerate de calculele de mai inainte. Dupa cum am mai mentionat exista cateva discrepante de cateva secole in dezvoltarea tehnologica si stiintifica. Istoria matematicii ofera un asemenea exemplu. Ordonand cronologic si logic realizarile majore matematice, incepand cu aritmetica, geometria greaca si terminand cu inventarea calculelor de I. Newton (1643-1727) si G.W. Leibnitz (1646-1716), vedem o diferenta de 1000 de ani ce separa antichitatea de noua era. Este doar o coincidenta?  Ce se intampla cu astronomia, chimia (alchimia), medicina, biologia si fizica? Exista prea multe inconsistente si mistere ne-explicate in istoria antica. Azi nu putem sa construim obiecte simple faurite in antichitate in acelasi mod in care ele au fost original create – traim in vremea in care producem navete spatiale si suntem aproape de clonarea omului!

Este pacat  ca de fiecare data cand ni se dezvaluie un paradox al istoriei, ramanem fara raspunsuri si suntem impinsi sa credem ca am pierdut cunoasterea straveche. Exista multe probleme stiintifice si multidisciplinare si in opinia mea istoria – ca singura stiinta naturala – este incapabila sa le rezolve singura. 

Cred ca cronologia dezvoltarilor tehnologice si stiintifice ar trebui investigata in amanunt. Existenta a numeroase minuni tehnologice in antichitate, transforma istoria in S.F. (exemplu: productia blocurilor de piatra monolitice din Egipt, calculele astronomice precise obtinute fara ceasuri mecanice, obiectele de sticla si oglinzile construite acum 5000 de ani, s.a.m.d). De pilda, cea mai rezonabila explicatie pentru tehnologia de construire egipteana a piramidelor prezentata de chimistul francez Joseph Davidovits (creatorul tehnologiei geopolimerilor), a fost respinsa de catre egiptologi ce au refuzat sa ii ofere mostre din materialele Piramidelor.

Am gasit cateva carti scrise de catre doi matematicieni moscoviti, academician A.T. Fomenko si G.V. Nosovskij. Cartea descrie munca unui grup de matematicieni profesionisti condusi de catre Fomenko, ce au luat in considerare problema cronologiei antice si medievale pentru mai bine de douazeci de ani, avand rezultate fascinante. Folosind matematici moderne si metode statistice, dar si calcule precise astronomice, ei au descoperit ca istoria antica a fost extinsa pentru mai bine de 1000 de ani. Pentru motive dincolo de intelegerea mea, istoricii inca le ignora munca.

Dar sa ne intoarcem la matematica si la Roma Antica. Sistemul numeral roman descuraja calculele complicate. Cum au putut atunci, romanii antici sa elaboreze structuri precum templele, posurile si apeductele fara calcule precise si elaborate? Cea mai importanta deficienta a numeralelor romane este ca sunt total nepotrivite chiar si pentru o operatie simpla precum adunarea; sa nu mai vorbim de inmultire. In universitatile europene vechi, algoritmii pentru inmultire si impartire folosind numeralele romane, erau teme de lucrari de doctorat.

Doar incercati sa adunati numeralele romane: MCDXXV+ MCMLXV

sau sa inmultiti: DCLIII cu CXCIX

Inercati sa scrieti o tafbla a inmultirii cu numerale romane. Ce spuneti despre fractii si operatii cu fractii?

In ciuda tuturor deficientelor, numeralele romane se crede ca au ramas reprezentarea dominanta pentru numere in Europa pana in secolul XIV. Cum au reusit anticii romani sa isi faca toate calculele complicate? Se crede ca in secolul III, matematicianul grec Diofantus a descoperit o solutie pozitiva si rationala la sistemul de ecuatii urmator, ce astazi este cunoscut sub numele de Diofantic:

x1 3 + x2 = y3
x1 + x2 = y

potrivit istoricilor, in vremea lui Diofantus, exista un singur simbol pentru o necunoscuta si nu exista simbolul pentru plus sau pentru zero. Cum au putut fi rezolvate ecuatiile diofantice folosind litere grecesti sau numerale romane? Avem cumva de a face cu un alt secret al istoriei antice pe care nu trebuie sa il chestionam? Trebuie sa subliniem ca pana si Leonardo Davinci, la inceputul secolului XVI avea probleme cu puterile fractionale. Este de asemena interesant ca in toata munca lui Davinci, nu gasim dovezi ale existentei lui „zero” si ca folosea fractia 22/7 ca aproximare a lui Pi – probabil cea mai buna aproximare a timpului.

Este de asemenea interesant sa privim la inventia logaritmului. Logaritmii unui numar x (in baza 10) exprima simplu numarul de cifre din reprezentarea zecimala a lui x. Asadar, este direct legata de ideea unui sistem de numere pozitionale. Evident, numeralele romane nu puteau sa conduca spre inventia logaritmilor.

Cunoasterea desfasurarii istoriei este importanta si nu numai pentru istorici. Daca datele din antichitate sunt intr-adevar incorecte, ar putea exista implicatii profunde in legatura cu credintele noastre despre trecut dar si despre stiinta. Cunostintele istorice sunt importante pentru a intelege mai bine situatia noastra prezenta si schimbarile care au loc in jurul nostru. Probleme importante precum incalzirea globala si schimbarile de mediu depind de datele istorice disponibile. Inregistrarile astronomice ar putea avea o insemnatate cu totul diferita daca evenimentele descrise ar fi avut loc intr-un alt moment decat cel oferit de cronologia traditionala. Am incredere ca generatia tanara va ataca fara frica dogmele istorice „de neatins” si va folosi cunoasterea contemporana pentru a chestiona aceste teorii. Cu siguranta, este o oportunitate extraordinara sa schimbi rolul subordonat pe care stiinta il are fata de istorie si sa creezi complet noi zone de cercetare stiintifica. 

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cimatica – stiinta viitorului – partea 1

Exista o legatura intre sunet, vibratie si realitatea fizica? Au sunetele si vibratiile potentialul de a crea? In acest articol...

Închide