Masivul Kondoyor, o formațiune naturală perfect rotundă

0

Masivul Kondoyor este o formațiune perfect rotundă și misterioasă care este considerată o ciudățenie geologică. Din spațiu arată ca un crater de impact sau ca rămășițele unui vulcan antic, însă nu este nici una nici alta.

Situată în Khabarovsk Krai, District Federal de Est, Rusia, această formă de relief neobișnuită cu un diametru de aproape 10 km și o coastă de 600 de metri înălțime, este aproape perfect circulară.
Spre deosebire de structura Richat Structure, misteriosul occhi antic al Deșertului Sahara, despre care nimeni nu știa de ce este circulară, pentru Masivul Kondoyor există e explicație.

kondyormassif

Masivul Kondyor

Explicația existenței Masivului Kondoyor

Masivul Kondyor este o intruziune. O intruziune se formează atunci când magma topită se cristalizează la suprafața pământului, în acest caz formând un inel de piatră perfect circular cu peste un miliard de ani în urmă.

Această formațiune geologică uimitoare este vârful unei coloane de rocă ce se extinde adânc sub crusta pământului, fiind rămășițele unui dom parțial erodat.

richatstruct11

De ce este Structura Richat aproape circulară este încă un mister.

Această zonă este și o sursă de minereuri valoroase. Într-un singur an s-au extras de aici peste 4 tone de platină. Și aur se găsește în Masivul Kondoyor, ocazional fiind descoperite și cristale de aur ăncrustate cu platină, un fel de bijuterii geologice.
Există multe tipuri de intruziuni, de la batoliți de dimensiunea unor munți până la fracturi asemănătoare unor vene pline de aplite sau pegmatite. Un exemplu extrem de cunoscut de intruziune este și Turnul Diavolului.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Yggdrasil, copacul vieții în mitologia Norse

Copacul vieții este menționat în multe mituri și legende antice. În mitologia Norse acesta se numește Yggdrasil, fiind un copac de cenușă...

Închide