Mașinării organice care mănâncă, cresc, se mișcă, se degradează și mor, au fost create pentru prima dată

0

Intrăm într-o nouă eră tehnologică mai repede decât ne putem imagina. Oamenii de știință au creat mașinării organice ce mănâncă, cresc, se mișcă singure, se degradează și apoi, mor.

Pentru a construi aceste mașinării din bio-materiale, cercetătorii au folosit o tehnologie numită Ansamblare și Sintetizare- bazată pe ADN al Ierarhiilor (DASH – in engleză).

Pare că aceste mașini sunt vii, însă oamenii de știință subliniază că ele nu sunt vii.

Imagine: domeniu public

“Introducem un nou material asemănător materiei organice care este alimentat de propriul metabolism artificial. Nu construim ceva viu, însă creăm materiale care sunt mult mai apropiate de viață decât ce am văzut până în acest moment”, a spus într-o declarație de presă Dan Luo, profesor de inginerie biologică și de mediu de la the College of Agriculture and Life Sciences.

Care este sensul producerii unor mașinării asemănătoare organismelor vii?

În ziua de astăzi, mașinăriile asemănătoare organismelor vii au complexitatea unor mulaje din slime simple. Totuși, oamenii de știință cred și speră că munca lor promite niște avantaje în viitor atunci când vine vorba despre crearea unor roboți ce nu doar metabolizează energia și cresc, dar și ”aruncă” celulele”, la fel ca în cazul oamenilor, însă unele care ”pot conduce la mașinării asemănătoare sistemelor vii care să se auto-reproducă”.

Potrivit echipei de cercetare, metabolismul artificial ar putea deschide noi drumuri în robotică. Sistemul ar putea fi folosit și ca bio-senzor pentru a detecta prezența oricărui ADN sau ARN. Conceptul ar putea fi folosit pentru a crea un model dinamic pentru crearea proteinelor fără celule vii.

Cercetătorii explorează în acest moment moduri în care materialul poate recunoaște stimuli și în mod autonom să fie capabil să îi caute dacă este vorba despre lumină sau hrană sau să îi evite dacă sunt dăunători.

Metabolismul programat inclus în materialul ADN este inovația cheie. ADN-ul conține seturi de instrucțiuni pentru metabolism și pentru regenerare autonomă.

“Totul, de la abilitatea de a se mișca și de a concura, sunt procese care sunt incluse. Nu există nicio interferență externă”, spune Luo. ”Viața a început acum miliarde de ani probabil de la doar câteva molecule. Și aici ar putea fi vorba despre același lucru”.

Aceste mașinării organice nu se pot reproduce încă, însă această abilitate ar putea deveni realitate în curând.

În cele din urmă, sistemul ar putea conduce la niște mașinării asemănătoare sistemelor vii și care să se auto-reproducă, spun oamenii de știință.

Studiul “Dynamic DNA Material With Emergent Locomotion Behavior Powered by Artificial Metabolism,” a fost publicat în Science Robotics.

Scris de Cynthia McKanzie – Editor MessageToEagle.com

sursa: http://www.messagetoeagle.com/organic-machines-that-eat-grow-move-decay-and-die-have-been-created/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O nouă stare a materiei descoperită: elementele pot fi simultan și lichide și solide

Până în acest moment, se credea că atomii din materialele fizice există doar într-una dintre cele trei stări - solidă,...

Închide